ZANIMLJIVE DESTINACIJE

Šefšauen u Maroku: 50 nijansi plave

Plavo razdoblje počelo je prije samo 20 godina

Srednjovjekovni marokanski grad Šefšauen - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Grad u Maroku - Avaz
E. Ag.

2.2.2023

Na sjeverozapadu Maroka nalazi se stari grad Šefšauen. Žene u ovom gradu došle su na ideju da ga oboje u plavo i tako ga učinile zanimljivom atrakcijom ove zemlje. Sada je ovo mjesto pretvoreno u jedno od najuspješnijih turističkih odredišta u zemlji.

- Plavo razdoblje počelo je prije samo 20 godina. Tradicionalno je samo jedno područje u gradu bilo plavo, stari jevrejski dio grada. Sada je cijeli stari grad Šefšauen oslikan - rekao je lokalni vodič Abdeslam Muden.

Zašto plava boja

Ne zna se tačno zašto je ovaj planinski gradić obojen u plavo. Neki smatraju da je to duhovna boja Jevreja i muslimana, dok drugi smatraju da se radi o proslavi planinskog izvora koji je omogućio naseljavanje mjesta. Postoji i alternativno objašnjenje da plava boja odbija komarce, što je posebno korisno.

Slikanje noću

Kažu da žene slikaju grad ručno, najčešće noću, dok drugi spavaju. Međutim, nije cijeli grad Šefšauen plav. Gradska tvrđava i dalje je crvenkasto-narandžasta, a džamija je ostala bijela, jer ih još niko nije oslikao, tvrde mještani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.