ISTRAŽIVANJA

Evo šta možete uzeti iz hotelske sobe bez posljedica

Strogo govoreći, sve je to dio hotelskih sadržaja i namijenjeno je za korištenje tokom vašeg boravka

Možete bez oklijevanja konzumirati ako se na noćnom ormariću ili jastuku nalaze čokoladice. Printscreen

E. A.

3.2.2023

U nedavnoj anketi istraživačke firme OnePoll u ime "Expedije" 78 posto Nijemaca izjavilo je da su neke stvari ponijeli kući iz hotela. Na prvom su mjestu proizvodi za ličnu higijenu poput šampona i regeneratora koji završe u koferima 56 posto ispitanih, prenosi Fenix Magazin.

Popularne su i koverte i hemijske olovke (23 posto). Papuče su na trećem mjestu sa 18 posto, ispred čaja i kahve na četvrtom mjestu (17 posto). Nešto manje traženi su ogrtači (14 posto), šoljice (6 posto), ukrasi (4 posto), prekrivači (3 posto) i kuhala za vodu (2 posto).

Je li to zapravo dopušteno?

Pravno gledajući, ne smijete ništa ponijeti sa sobom iz hotelske sobe. Također ni gelove za tuširanje i sapune, kao i šampone i kreme. Strogo govoreći, sve je to dio hotelskih sadržaja i namijenjeno je za korištenje tokom vašeg boravka.

U praksi većina hotela na to zažmiri. Nakon što su artikli već iskorišteni, oni se ionako moraju baciti. Dakle, ovdje nema problema.

Slična je situacija i s papučama. Hotel ih ne može ponovo koristiti iz higijenskih razloga, tako da ih možete lako ponijeti kući. Neki hoteli nude i razglednice – kao pozdrav kući ili kao lijepi podsjetnik. Također ih možete uzeti bez posljedica.

Minibar se naplaćuje

Možete bez oklijevanja konzumirati ako se na noćnom ormariću ili jastuku nalaze čokoladice ili jabuka na radnom stolu u vašoj hotelskoj sobi. Ali ako su voće i grickalice u velikoj košari s raznim drugim vrećicama i poslasticama, možete pretpostaviti da je to dio minibara. I to se naplaćuje.

Jasno je i nedvosmisleno kod većih stvari i predmeta koji se stavljaju na raspolaganje i drugim gostima – poput ogrtača, vješalica, ručnika, jastuka, suncobrana.

Ako to uzmete sa sobom, tada možete biti kažnjeni. To čak može dovesti do prijave. Naravno, knjige, pribor za jelo, posuđe i pribor za dom također su apsolutno zabranjeni za ponijeti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.