SVJETSKI PUTNIK

Bosanski putopisac otkriva čuda Irana: Moderna stvarnost pod velom predrasuda

Robert Dacešin dijeli Iskustva iz zemlje kontrasta

Robert Dacešin u Iranu - Avaz
Robert Dacešin u Iranu - Avaz
Robert Dacešin u Iranu - Avaz
Robert Dacešin u Iranu - Avaz
Robert Dacešin u Iranu - Avaz
N. Č.

24.11.2023

Bosanski putopisac Robert Dacešin, čija je promocija Bosne i Hercegovine nedavno nagrađena diplomatskim pasošem, donosi svježe perspektive o Iranu, otkrivajući stvarnost koja nadmašuje uobičajene predrasude. Kroz desetodnevno istraživanje, obišao je gradove poput Teherana, Kašana, Širaza, Jazda, Esfahana i Persopolisa, nudeći čitaocima jedinstvenu sliku ove fascinantne zemlje.

Uprkos zvaničnom imenu Islamske Republike Irana, putopisac ističe da je zemlja daleko od strogih religijskih normi koje bi se možda očekivale. Kroz video materijale i planirane objave na društvenim mrežama, on dijeli iskustva života modernog Irana, naglašavajući otvorenost razmišljanja žena, bogatstvo zabave, i druželjubivost lokalnog stanovništva.

Ističe kontrast između zakonskih ograničenja, poput obaveznog pokrivanja glave, i želje lokalnog stanovništva da živi moderno i evropski. Putopisac se osvrće na slobodu izražavanja, kulturne događaje, i društvene norme koje iznenađuju mnoge koji su obavijeni predrasudama o ovoj zemlji.

Osim toga, pratiocima otkriva neobičnosti vezane za alkohol, koji je zakonom zabranjen, ali ipak dostupan na neobične načine. Detaljno opisuje doživljaj susreta sa gostoljubivim lokalnim stanovništvom koje izražava radost zbog prisustva turista.

Putopisac poziva čitaoce da se pripreme za naredne objave koje će detaljnije istražiti život u ovoj zemlji sa 87 miliona stanovnika, obećavajući uzbudljive priče o kulturnom bogatstvu i ljepotama Irana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.