PROCJENA UNWTO

Svjetski turizam 2024. premašuje 1,4 biliona dolara prihoda

U dostizanju te godine u 2024. ponovo se najviše očekuje od Evrope, koja bi, prema UNWTO-u, mogla potaknuti rezultate s nekoliko važnih događaja

Brojni turisti posjetili su Sarajevo u 2023. godini - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
E. Ć.

20.1.2024

Tokom 2023. godine oko 1,3 milijarde turista je putovalo svijetom, a turistička industrija dosegnula je oko 1,4 biliona američkih dolara prihoda. 

Tako zaostaje samo milijardu dolara za pretpandemijskom 2019. koju bi u ovoj godini mogla dosegnuti, procjena je to Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Značajan oporavak

Iz UNWTO su istakli kako se svjetski turizam u 2023. godini znatno oporavio u fizičkim i finansijskim rezultatima.

U dostizanju te godine u 2024. ponovo se najviše očekuje od Evrope, koja bi, prema UNWTO-u, mogla potaknuti rezultate s nekoliko važnih događaja. Izdvajaju pritom Rumuniju i Bugarsku jer bi se u martu mogle pridružiti šengenskom području slobodnog kretanja, te Pariz, pa i cijelu Francusku jer će biti domaćin ljetnih Olimpijskih igara u julu i avgustu.

Također, očekuje se i nastavak oporavka putovanja iz SAD, kao i da će snažna izvorna tržišta u Evropi, Americi i na Bliskom istoku nastaviti poticati turističke tokove i potrošnju u svijetu uz povećanje zračne povezanosti.

Prema UNWTO, sve bi to moglo donijeti rast od oko dva posto u odnosu na 2019. godinu uprkos nastavku geopolitičkih i drugih izazova.

Veća potražnja vrijednosti za novac

- Turisti će u 2024. još više tražiti vrijednost za novac i putovati bliže kući. Održive prakse i prilagodljivost također imaju sve veću ulogu u izboru, a nedostatak osoblja turističkim poduzećima i dalje je kritičan i teško se nositi s velikom potražnjom - naveli su iz UNWTO.

Ipak, upozoravaju kako bi razvoj sukoba Hamas-Izrael mogao poremetiti putovanja na Bliskom istoku te utjecati na povjerenje putnika, kao i neizvjesnost ruske agresije na Ukrajinu.

Inače, Evropa je i dalje najposjećenija u svijetu, sa više od 50 posto svih dolazaka, a u 2023. je dosegnula ukupno 94 posto razine dolazaka turista iz 2019., dok je Afrika na 96 posto.

Amerika je na 90 posto međunarodnih dolazaka turista iz 2019., dok su Azija i Pacifik još u većem zaostatku sa 65 posto te razine, podaci su UNWTO-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.