PUTOVANJA

Skriveni dragulj Japana: Kamakura turistima nudi arhitektonske primjerke iz 13. stoljeća

Grad je na istoku, sjeveru i zapadu okružen brdima, a na jugu je otvoren prema Sagami zalivu

Grad zanimljiv turistima. Wikipedia

Z. K.

26.2.2024

Kamakura je japanski grad koji se nalazi na otoku Hošu. Poznata je po izoliranosti koju stvara njeno prirodno okruženje i po njenoj historiji… Kamakura se prostire na površini od 39, 60 kvadratnih kilometara, a u njoj živi približno 174. 000 stanovnika.

Duga historija

Grad je na istoku, sjeveru i zapadu okružen brdima, a na jugu je otvoren prema Sagami zalivu. Do izgradnje modernih saobraćajnica, do Kamakure se moglo doći samo putem uskih prevoja, od kojih su se najvažniji zvali “ Kamakurinih sedam ulaza “.

Kamakura je veoma važna za historiju Japana. Ovaj grad je u jednom periodu bio prestonica Japana i u njemu je bio smješteno sjedište šogunata. Kamakura je u trinaestom stoljeću zapravo bila ogroman grad, tačnije četvrti najveći grad u svijetu. Tada je u njoj živjelo čak 200.000 stanovnika.

Osim svoje duge historije, Kamakura svojim turistima nudi prelijepe prirodne pejzaže i božanstvene arhitektonske primjerke iz 13. stoljeća. Ovo je grad s velikim brojem kulturno-historijskih spomenika od izuzetnog značaja.

Također, Kamakura posjeduje i značajne atrakcije koje je čine veoma popularnom destinacijom u Japanu i zbog toga je Kamakura jedan od najbolje ocijenjenih gradova Japana na turističkoj mapi.

Šta obići

Ako se odlučite da posjetite ovo prelijepo i mistično mjesto, obavezno obiđite velikog Budu, Hasaderu - hram sekte Jodo, otok Enošimo, hram Kenčodži, hram Meigecun, hram Tokeiđi, plaže Kamakure, svetilište Zeneru Benten.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.