USIDRENI U GRČKOJ

Založili kuću i kupili jahtu na kojoj žive: "Dali smo otkaz da bismo uživali s djecom"

Britanski par Laura i Ros Koledž odlučili su ploviti jer su osjetili da je njihova porodica previše nepovezana

Cilj im je bio pružiti djeci „uzbudljiv, avanturistički, nekonzumeristički odgoj“. Instagram

E. Ag.

12.5.2024

Britanski par Laura i Ros Koledž (Ross College) dali su otkaze i preselili porodicu na jahtu usidrenu u Grčkoj. Tvrde da, nakon što su odustali od posla s radnim vremenom od 9 do 5, ne mogu biti sretniji.

Odlučili su ploviti jer su osjetili da je njihova porodica previše nepovezana.

- Ros je radio i više od 50 sati sedmično. Osjećao je kako mu najbitnije godine naše djece izmiču pred očima i da mu jako nedostaju - rekla je Laura, prenosi 24sata.hr.

Cilj im je bio pružiti djeci „uzbudljiv, avanturistički, nekonzumeristički odgoj“.

Stoga je porodica založila novouređenu kuću i kupila jahtu Bavaria 42 iz 2005. te preselila u Grčku na ljeto 2019. Jahta je koštala oko 125.000 dolara odnosno 115.000 eura. Započeli su putovanje na Mikonosu, plovili kroz Egejsko more i na kraju se nastanili na Jonskom otočju.

- Oboje smo godinama bili surferi i kajakaši, pa nas je okean oduvijek privlačio - rekla je Laura o njihovom prethodnom životu u jugozapadnoj Engleskoj.

Porodica već pet godina plovi po grčkim otocima i svidio su im se stil života u tuđini - uprkos nepredvidivosti.

- Jedriličarski život vrlo je promjenjiv, pa je teško uspostaviti ravnotežu između posla i privatnog života. Održavanje bilo kakve rutine je izazov. Morate biti kao kameleon kada vrijeme ili druge okolnosti zahtijevaju promjenu plana - priznala je Laura.

Ros je kapetan jahte, a oboje su direktori BoatFita, stranice za zdravlje i fitness te Sailing Holly Blue, stranice koja bilježi njihove avanture.

Njihov sin Noa (Noah) se trenutno školuje kod kuće, a Džoš (Josh) pohađa online školu.

- Kad dobijemo prebivalište ovdje u Grčkoj, planiramo ići dalje - rekla je Laura.

Naime, porodica planira nabaviti veću jahtu kada dječaci narastu, ali su u međuvremenu dodali puno toga kako bi im na jahti bilo što ugodnije.

- Osposobili smo solarnu energiju, litij-ionske baterije, generator vode i druge modifikacije kako bi mogli normalno živjeti, bez računa za režije - rekla je Laura.

Što se tiče odnosa s obzirom na tako mali prostor, na ovaj način brzo saznate je li osoba s kojom ste vaša srodna duša. Jedriličarski život ponekad znači da ste skupa 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici.

- U tom slučaju ne samo da morate naučiti birati svoje bitke, već i gdje hoćete i nećete raditi kompromise - rekla je i dodala da se na ovaj način odnos između partnera produbljuje do nevjerovatnog nivoa, piše New York Post.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.