VODIČ ZA GURMANE

Evropski grad sa najboljom hranom na svijetu: Nigdje nema bolje pizze

Liverpul je došao na 11. mjesto, uz pomoć novih uzbudljivih kuhara koji dolaze iz grada, a Sevilja je na 13. mjestu

Najmirisnija Margarita. Facebook

Dž. R.

prije 2 dana

Hrana u Evropi dolazi u svim oblicima i okusima, međutim za jedan se tvrdi da ima najbolju hranu na planeti.

Rang lista

Čuveni časopis Time Out pitao je hiljade građana iz cijelog svijeta o hrani u njihovom gradu kako bi napravio konačnu rang listu najboljih svjetskih gradova za hranu. Tako je Napulj bio onaj koji je ocijenjen kao najbolji po kvalitetu, ali i po pristupačnosti hrane.

Hrana je u srcu talijanske kulture, od toplih, izdašnih jela koja se služe na sjeveru do svih svježih morskih plodova koji se konzumiraju na jugu. Ali ako postoji jedna stvar po kojoj je Italija poznata, to je definitivno pica. Nema bolje od Margherita pice pripremljene, pečene i servirane u Napulju.

Ostali gradovi

Napulj nije bio jedini grad u Evropi koji se našao na Time Out listi. Liverpul je došao na 11. mjesto, uz pomoć novih uzbudljivih kuhara koji dolaze iz grada, a Sevilja je na 13. mjestu. 

Porto, Lion i Kopenhagen ušli su u prvih 20, dok je Madrid bio izbor koji je pomenuo kuhar Majkl Ajub iz Fornina na njujorškom Time Out Marketu.

- Madrid je riznica kulturnih čuda, sa bogatom kulturom i dubokim historijskim naslijeđem. To je nesumnjivo jedan od najboljih gradova na svijetu - za hranu i sve ostalo - kazao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.