NETAKNUTI PEJZAŽ

Koncept prirodnog odmora u Norveškoj: Savršeno utočište za relaksaciju

Mirno jezersko okruženje, obloženo visokim borovima, nadopunjuje dramatičan pristup

Nevjerovatan prizor. Atelier Architecture & Design

Dž. R.

14.6.2024

Svi putnici kojima je cilj povezivanje s prirodom i oslobađanje od svakodnevnog stresa, definitivno trebaju pogledati koncept prirodnog odmora od strane Atelier Architecture & Design koji je smješten u brdovitom jezerskom regionu sjeverno od Drammens fjorda u Norveškoj.

Spektakularni pejzaži

Lokacija se nalazi u prelijepom, netaknutom pejzažu drveća, jezera i surovog terena, sa otvorenim južnim pogledom. Pristup prolazi kroz usku klisuru i zahtijeva prelazak divlje rijeke, u zavisnosti od nivoa vode. 

Mirno jezersko okruženje, obloženo visokim borovima, nadopunjuje dramatičan pristup. Magla koja se diže, sjeverna svjetlost i zaobljeni oblici terena predstavljaju snažne karakteristike ovog pejzaža.

Povratak prirodi 

Iznajmljive jedinice su udaljene i pružaju iskustvo povratka prirodi uz korištenje održivih materijala i tehnologija. Unutrašnji prostori i njihov odnos sa okruženjem su dizajnirani da smiruju, omogućujući korisnicima da se opuste, obnove i revitaliziraju bez ugrožavanja ruralnog identiteta i prirodnog svijeta. 

Klijent teži omogućavanju drugima da iskoriste ponovnu povezanost sa prirodom i spokojem, i da pokaže da možemo živjeti sa prirodom bez štete po nju. U 21. vijeku, društvene mreže i tehnologija primoravaju ljude da budu uvijek online, a ovaj odmor nudi upravo suprotno.

Jednostavan oblik kabine 

Jednostavan oblik kabine odražava okolne vrhove i oblike šume četinara pored jezera. Arhitektura slavi namjeru da se izgradnja ujedini sa prirodnim karakteristikama mjesta. Pozicija svih kabina je usmjerena nizbrdo prema jezeru, prateći konture šume/obale jezera. 

Prednji dio kabine je podignut na minimalnom sistemu drvenih i čeličnih spojnica, stubova drveća, koji raspoređuju opterećenje na tlo, dok zadnji dio kabine, gdje teren dozvoljava, sjedi na stjenovitim izbočinama. Ovo osigurava da otisci zgrada lagano dodiruju tlo.

Pristupačnost terenu

Korištenje lokalnog prevoza ski centra omogućava alternativni pristup udaljenoj lokaciji za osobe sa smanjenom pokretljivošću, istovremeno smanjujući emisiju ugljen-dioksida tokom procesa izgradnje. Gradnja tokom zimskih mjeseci, kada je tlo smrznuto i većina flore i faune su u stanju mirovanja, smanjit će ekološku štetu.

Drveni ram i drveni materijali za oblaganje su laki za transport i montažu koristeći lokalno nabavljene norveške materijale. Krov i zidovi su izrađeni od jedinstvenog proizvoda od unakrsno laminiranog drveta (CLT) zvanog „Tewo-Thermowood“. Ovo pruža sendvič: drvo spolja i ISO izolacija iznutra, sa drvenim spojnicama. 

Reciklaža vode

Energija će se generirati mikrohidroelektričnim generatorom koristeći postojeću branu na vrhu jezera, grijanje pomoću toplotne pumpe sa izvorom toplote iz zemlje koja koristi zavojnice za povratak toplinske mase sa dna jezera. 

Otpadne vode će se reciklirati kroz biološko postrojenje za tretman, čime će se ponovo koristiti prirodni resursi koji su pogođeni izgradnjom. Površinske vode će se filtrirati kroz „kišne bašte“ koje okružuju kabine, a zatim će se ispuštati nazad u vodotok.

Svijest o prirodi 

Norsk Retreat ima za cilj da probudi svijest koja je izgubljena kroz industrijalizaciju, omogućavajući ponovnu povezanost sa sobom i okolinom uz osjećaj smirenosti, svrhe i uzbuđenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.