RECEPTI

Ideja za jeftin, a ukusan ručak

Piletina s rižom iz rerne

Jeftino i ukusno. Printscreen

M. Z.

9.2.2023

Piletina s rižom specijalitet je koji ovaj put stiže ravno iz rerne.

Sastojci

za 4 osobe

3-4 kašike ulja

800 g piletine (batak, zabatak, pileća prsa)

2 kašike Vegete

150 g luka

250 g svježe rajčice

300 g svježe paprike

500 ml vode

1 Povrtna kocka Podravka

350 g riže

Priprema

1.

Na zagrijanom ulju popecite pileće meso, pospite Vegetom, podlijte s malo vode i pirjajte oko 15 minuta.

2.

Meso izvadite iz posude i stavite na toplo mjesto.

3.

Na istoj masnoći popecite nasjeckani luk i kratko ga popirjajte. Dodajte rajčice narezane na kockice, a zatim i papriku narezanu na veće kocke i zajedno pirjajte oko 10 minuta.

4.

U drugoj posudi zakipite vodu, dodajte kocku i kuhajte 1-2 minute.

5.

Na lim (vel. 33×21 cm) rasporedite rižu, po riži rasporedite pripremljenu piletinu, pirjano povrće i zalijte passatom i temeljcem koji ste pripremili od kocki.

6.

Ovako pripremljenu rižu pecite u rerni zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta.

Posluživanje

Pečenu rižu pospite nasjeckanim peršinom i poslužite toplu uz zelenu salatu.

Savjet

Tokom pirjanja povrću možete dodati narezane tikvice i nasjeckani češnjak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.