SPREMITE GA LAKO

Ovo je hljeb koji se ne mijesi

Uhvatiti krajeve papira i prebacite tijesto u vruć pekač

Hljeb koji se ne mijesi. Printscreen

A. O.

21.2.2023

Ovo je hljeb koji se ne mijesi, a da bi ste ga napravili neće vam trebati puno vremena.

Sastojci:

670 g brašna (tip 400)

550 ml tople vode

1 kesica suhog kvasca (10 g)

1 kašičica šećera

2 kašičice soli

Priprema:

U činiju sipajte 200 ml tople vode, po kašičicu brašna i šećera i suhi kvasac i dobro promiješajte, pa poklopite i ostavite na toplom mjestu da se kvasac aktivira. U drugu činiju stavite prosijano brašno i so pa dodajte ostatak vode i aktivirani kvasac.

Sve dobro promiješajte kutlačom. To je potrebno raditi najmanje pet minuta kako bi se smjesa ujednačila i brašno sjedinilo sa tečnošću. Kada je brašno upilo vodu, kutlačom pokupite ostatke tijesta sa stranica činije, sve utapkajte u sredinu pa činiju poklopite i ostavite na toplom mjestu na sat vremena.

Rernu uključite da se grije na 230 stepeni, sa ventilatorom. Ukoliko nemate ventilator, podesite temperaturu na 250 stepeni. U rernu ubacite posudu sa poklopcem u kojoj ćete peći hljeb da se zagrije. Pekpapir pospite brašnom i na njega pobrašnjenim rukama istresite tijesto. Uhvatiti krajeve papira i prebacite tijesto u vruć pekač.

Poklopite i pecite pola sata poklopljeno, a pred kraj skinite poklopac da hljeb porumeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.