RECEPTI

Kuglof s pistacijama

Na pari otopite čokoladu za kuhanje, zajedno s margarinom

Stavite u frižider da se malo stegne. Ja u kuhinji

Z. K.

17.8.2023

Sastojci: 130 g čokolade za khvanje, 160 g šećera, 120 g margarina ili maslaca, 6 jaja, 40 g šećera u prahu, 130 g brašna, 100 g kandiranog voća (brusnica, ananas), 50 g očišćenih pistacija, 150 g mliječne čokolade, kesica praška za pecivo.

Priprema:

1. Na pari otopite čokoladu za kuhanje, zajedno s margarinom (maslacom) i šećerom. Zatim skinite posudu sa šporeta i umutite u njoj žumanca i prašak za pecivo, da masa bude fina, pjenasta.

2. Odvojeno umutite bjelanca u čvrst snijeg i dodajte šećer u prahu, a zatim i brašno. Miješajte lagano, kao pjenu da miješate.

3. Lagano, miješajući ručno, sjedinite obje smjese i dodajte kandirano voće.

4. Silikonski kalup premažite margarinom i u njega sipajte pripremljenu smjesu.

5. Pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 50 minuta.

6. Kolač izvadite iz kalupa tek kada se ohladi i preko njega prelijte otopljenu mliječnu čokoladu. Sitno isjeckane pistacije pospite preko mekane čokolade i stavite u frižider da se malo stegne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.