NARODNA VJEROVANJA

Ispoštujte običaje za novogodišnju trpezu

Sastavni dio praznične idile i euforije je i hrana

Novogodišnja trpeza. pinterest.com

L. K. P.

31.12.2023

Novogodišnja trpeza – raznolika, šarena, raskošna, veličanstvena, očaravajuća, svečana, drugačija od drugih. Stari narodi su vjerovali da bogata trpeza i raznovrsnost jela na stolu donose blagostanje i sreću u novoj godini. Sastavni dio praznične idile i euforije je i hrana. Nekako same praznike i lijepe trenutke vežemo za miris hrane iz mamine i nanine kuhinje.

Ipak, postavljanje bogate novogodišnje trpeze nema za cilj samo da nas nahrani već svako jelo treba da bude pažljivo odabrano jer sa sobom nosi određenu simboliku sreće, napretka i blagostanja.


Grožđe. pinterest.com

Grožđe

Grožđe je, prije svega, simbol zdravlja i jačine, pa se preporučuje da pojedete nakon ponoći tačno 12 zrna grožđa, za svaki mjesec po jedno, kako biste u predstojećoj godini svakog mjeseca bili zdravi.


Riba. pinterest.com

Riba

Riba bi trebalo da se nađe na vašoj trpezi. Osim toga, ona je simboli nesmetanog kretanje, kretanje bez prepreka, pa vam nagovještava laganu godinu u kojoj će svi poslovi ”plivati”.


Torta. pinterest.com

Torta

Zbog same svoje strukture koja sadrži puno šećera, torta je simbol slasti. Potrudite se da vam torta bude od što bogatijih sastojaka kako bi u predstojećoj godini bilo što više slasti.


Kupus salata. pinterest.com

Kupus salata

Zbog svoje zelene boje simbolizira harmoniju prirode i dobre sreće, kao i dugovječnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.