KULINARSKI SAVJETI

Koji oblik tjestenine najbolje zadržava sos

Dolazi u različitim oblicima, a svako ima svoju omiljenu vrstu koju najradije bira

Eksperimentiranje s različitim oblicima može pomoći u otkrivanju savršene kombinacije s omiljenim sosom. Facebook

E. Ag.

24.1.2024

Tjestenina je potekla iz Italije i oni je prave najbolje na svijetu, ali je vrlo brzo zaludjela cijeli svijet. Tome je sigurno doprinijelo i to što ima jednostavnu kombinaciju sastojaka i visoku nutritivnu vrijednost.

Američka tjestenina

Dolazi u različitim oblicima, a svako ima svoju omiljenu vrstu koju najradije bira.

Ali, koji bi bio objektivno najbolji oblik da što bolje zadrži sos?

Kada je riječ o zadržavanju sosa, kaskateli (cascatelli) se ističe kao najbolji oblik. U pitanju je relativno nova američka tjestenina koja ima zakrivljeni oblik i karakteristične nabore, posebno dizajnirane da efikasno zadrže sos.

Pasta kaskateli. Facebook

Na drugom mjestu su špageti, pene i pasta farfale (mašnice), pri čemu stručnjaci naglašavaju da izbor zavisi i od vrste sosa.

Dr. Ema Beket (Emma Beckett), naučnica za hranu i ishranu s Univerziteta u Njukaslu u Australiji, ističe da se kremasti sosovi obično bolje slažu sa širim, ravnijim oblicima tjestenine. S druge strane, blaži sosovi na bazi ulja idu uz duže tanke rezance ili izuvijane oblike. Šuplji oblici su pogodni za supe, blaže sosove ili pečena jela, dok veći oblici dobro idu s bogatijim sosovima, piše 24sedam.rs.

Visoke ocjene

Kaskateli, što se otprilike prevodi kao "mali vodopadi", zahvaljujući svom jedinstvenom obliku s ravnom, ali zakrivljenom trakom i nabranim ivicama sa obje strane, stvara "korito za sos". Ova inovacija je došla iz uma američkog podkastera za hranu Dana Pašmana, s ciljem da efikasnije zadrži sos.

Špageti su se istakli kao odlični za umotavanje i zadržavanje sosa, dok su druge vrste poput fetučini, pene i rigatoni također dobile visoke ocjene.

U krajnjoj liniji, izbor tjestenine može zavisiti od ličnih preferencija, ali eksperimentisanje s različitim oblicima može pomoći u otkrivanju savršene kombinacije s omiljenim sosom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.