IDEJA ZA IFTAR

Đuveč od bamije

U vodu u kojoj kuhate bamiju dodati malo sirćeta

Ukusan obrok. Facebook

Dž. R.

28.3.2024

Sastojci: 800 g teletine bez kosti, 200 g crvenog luka, tri niza bamije, 200 g riže, 300 g svježeg paradajza, 200 g zelenih paprika, malo mljevene crvene paprike, 100 ml ulja, so, biber u zrnu.

Priprema:

1. Teletinu operite i nasjeckajte na komade. Luk sitno nasjeckajte i na 80 ml vrelog ulja ispržite da dobije zlatnožutu boju.

2. Na to dodajte mljevenu papriku i meso, posolite i dinstajte. Zatim pomalo doljevajte vodu da meso ostane napola mekano. Rižu ispržite na 20ml ulja da postane staklasta. Tada složite u zemljani lonac, meso stavite u sredinu, a oko njega rižu.

3. Bamiju prokuhajte u slanoj vodi, kojoj ste dodali malo sirćeta i ocijedite. Zelenu papriku bez sjemena izrežite na šire kolute, a paradajz na kriške, pa oko mesa složite bamiju, na nju zelenu papriku, a onda paradajz.

4. Posolite i dodajte biber u zrnu. Sve to zalijte kipućom vodom i pecite u srednje ugrijanoj rerni oko 90 minuta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.