SAMO SLIJEDITE UPUTE

Trikovi za najljepše krofne

Krofne nas podsjećaju na djetinjstvo, danas domaćice uglavnom izbjegavaju da ih prave, jer misle da je priprema komplicirana

Savjeti profesionalnih pekara. Instagram

M. Z.

4.4.2024

Krofne nas podsjećaju na djetinjstvo, danas domaćice uglavnom izbjegavaju da ih prave, jer misle da je priprema komplicirana, ali, ako se isprate koraci, lako možete i vi da ih spremite.

Najteži dio posla je da se umijesi tijesto, ali postoje trikovi koje su otkrili pekari i poslastičari koji mogu da vam pomognu.

U tijesto za krofne obavezno se dodaje kvasac, jer je neophodno kako bi lijepo naraslo. Ono ne treba da se lijepi, pa je dovoljno da ga mijesite samo dok ne dobijete željenu teksturu. Profesionalni pekari kažu da je tajna u tome da ih pripremite uvečer i potom za prvo narastanje tijesto držite u frižideru. Tako će sporije, ali duže narastati, što će omogućiti da se ukus mnogo bolje razvije. Vodite računa da ga ne premijesite, krofne neće biti mekane i prozračne, piše Krstarica.

Također, svi sastojci koji su vam potrebni za tijesto moraju da budu sobne temperature, pa ih izvadite iz frižidera sat prije upotrebe. Umjesto putera, u tijesto dodajte maslac, a savjet pekara i poslastičara je da ga ne istopite, već ga dodate na sobnoj temperaturi, u kockicama. Maslac tijestu daje sjaj i okus, i trebalo bi ga dodati na samom kraju miješenja. Tako će brašno imati vremena da upije mlijeko i razvije ukus.

Nemojte da stavljate previše krofni u šerpu s uljem, jer se tako neće ravnomjerno ispeći. Količina ulja mora biti izdašna, krofne moraju da plivaju, a ne da dotaknu dno čim ih ubacite da se prže, a također vodite računa i o tome da ne bude prevruće jer će tako lako izgorjeti, a unutrašnjost će ostati sirova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.