RECEPT

Klasik na drugačiji način: Baklava sa suhim šljivama

Ukusna poslastica

Baklava sa suhim šljivama. Facebook

E. Ag.

4.6.2024

Potrebno je:

500 g kore za pitu

oko 300 g suhih šljiva

oko 150 g oraha

oko 100 g rahatlokum

3 kašike meda

1 dl ulja

500 g šećera

1 cijeli limun

7 dl vode

Priprema:

Rernu zagrijte na 200 stepeni. U vreloj vodi potopite suhe šljive i ostavite tako, dok ne omekšaju. Izvadite im košpice pa ih isjeckajte. Isjeckajte orahe i rahatlokum pa sve izmiješajte s medom. Uljem podmažite pleh, pa stavite 4 kore i svaku poprskajte uljem.

Dio pripremljene smjese stavite na četvrtu koru pa nastavite tako dok ne potrošite sav materijal. Posljednje četiri kore samo poprskajte uljem. Isijecite baklavu na rombove. Pecite baklavu sa suhim šljivama oko 40 minuta, u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.