ZDRAVLJE U KUĆI

Bacite tablete kada promijene boju

Avaz.ba

8.8.2017

Mnogi lijekovi za terapiju povišenih masnoća u krvi, hipertenziju ili bolesti štitne žlijezde, na vrućini bi se morali posebno čuvati, dok bi se dodatna pažnja trebala obratiti na terapiju onim medikamentima koji su fotosenzitivni, tačnije, dovode do promjena na koži ako je izložena suncu. 

Farmaceut Jasmina Timić kaže da većinu lijekova čuvamo na sobnoj temperaturi, do 25 stepeni Celzijusovih, na tamnom i suhom mestu. 

- U grupu lijekova koji su najosjetljiviji u kontaktu sa suncem ili visokom temperaturom ubrajaju se svi vitaminski preparati, diuretik furosemid, antihistamin hlorofenilamin maleat, hidrokortizon, kondomi, insulin, nitroglicerin, hinolinski antibiotici, fibrati koji se koriste u liječenju povišenog holesterola, levotiroksin koji se koristi u terapiji štitaste žlijezde, inhalatori za lječenje astme - kaže Jasmina Timić. 

- Na vrućini se ovi lijekovi lako inaktiviraju i poništava se njihovo dejstvo. Kada tablete promijene boju, postanu lomljive na najmanji dodir, a u sirupu, injekcijama ili granulama se pojave grumuljice ili talog. To su znaci da je lijeku istekao rok trajanja ili je nepravilno čuvan. U svakom slučaju, tad više nije za upotrebu - kaže doktorica. 

Lijekove bi uvijek trebalo čuvati u originalnom pakovanju i nikako ih ne ostavljati u automobilu ili drugom mjestu koje je izloženo suncu. Spisak medikamenata, kako objašnjava Timić, koji se ne smiju piti ako se boravi na suncu je dugačak. Tu je većina antibiotika, lijekovi protiv zapaljenja i bolova,antihistaminici, diuretici, citostatici, lijekovi za snižavanje nivoa glukoze u krvi, antidepresivi, lijekova za kardiovaskularne bolesti kao i svi hormonski preparati, pišu nezavisne.com.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.