ZDRAVLJE U KUĆI

Je li dobro zabranjivati i elektronske cigarete?

Avaz.ba

26.10.2017

Gradovi u SAD-u su, prema pisanju Ars Technice, sve žešći u obračunu i s onima koji umjesto duhanskog dima koriste famozne e-cigarete, „dimilice“, „vapere“ ili kako se već sve zovu manje škodljivi nadomjesci za klasične cigarete, cigare i lule. U New Yorku je tako zabranjeno korištenje e-cigareta u svim restoranima, barovima, na radnim mjestima, a dozvoljeno je u „privatnim domovima“ (opa!), hotelskim sobama ili dućanima s duhanskim proizvodima koji izričito dozvoljavaju pušenje u svojim prostorijama. Slično je u Kaliforniji, Utahu, Connecticutu i New Jerseyu.

Razlog zabrani je, kažu, zdravstvene prirode jer su i ove neduhanske „dimilice“ također štetne po zdravlje korisnika, ali i svih nevinih prolaznika oko njih.

Strogo formalno uzevši, ovo je istina – uvlačenje bilo kakvog dima ili aerosola u pluća s atomiziranim česticama nikotina i pratećih tvari, a što nije dio uobičajene atmosfere na koju smo se kroz milione godina evolucije navikli, jest nezdravo, što potvrđuju i kliničke studije. Međutim, kako je pokazalo istraživanje iz 2015. godine u Engleskoj, e-cigarete su otprilike 95% manje štetne od klasičnih duhanskih cigareta, a studija se ne slaže ni sa zaključkom Svjetske zdravstvene organizacije da je njihovo korištenje zapravo samo uvod u pušenje duhanskih cigareta, posebice za djecu i mlade koji, prema tom izvješću, započnu s e-cigaretama, da bi na kraju prešli na prave.

Ako negdje to i jest slučaj, u Engleskoj i drugdje gdje je broj pušača u stalnom padu, a dostupne su e-cigarete, to nije slučaj, tvrdi ova studija koja zaključuje da je tačno suprotno tačno – ljudi koji prelaze s običnih na e-cigarete na kraju posve odustaju od pušenja, te ih stoga smatra dobrim načinom prekidanja ove navike.

Na nesreću, otprilike između četvrtine i petine ispitanih u 2015. u Engleskoj smatralo je da su e-cigarete same po sebi štetnije od običnih cigareta, što je u suprotnosti sa svim studijama i činjenicama koje pokazuju da imaju daleko manje štetnih tvari od običnih cigareta, kako za pušače, tako i za okolinu.

Ukratko – ima li smisla zabranjivati i e-cigarete na javnim mjestima? Po svoj prilici nema, jer dok se pušačima na taj način daje mogućnost da ne budu socijalno ostracizirani uz istodobno gotovo neusporedivo manje zdravstvene rizike, s ovim zabranama destimulira ih se da se na bilo koji način nose sa svojom ovisnošću, a koja je, odavno je poznato, jedna od najjačih ovisnosti koja postoji.

Iz osobnog iskustva kao nepušač i mrzitelj duhanskog dima, nemam apsolutno nikakvog problema s vizualno smiješnim, ali po moje zdravlje gotovo potpuno neopasnim korištenjem e-cigareta u javnim prostorima, kad je ukupni zdravstveni efekt u društvu od toga isključivo pozitivan.

S totalnom zabranom svega mislim da se neće dobiti sportsko-spartansko društvo savršeno zdravih i fizički spremnih individua, nego dodatno ojađene pušače kojima se destimulira i u samom pokušaju da bitno ublaže utjecaj ove navike na sebe i okolinu.

Naravno, sve ovo je više teoretsko promišljanje u domaćim okolnostima gdje zakonodavac nema snage zabraniti ni obično pušenje u kafićima, a niti provjeravati zadovoljava li ventilacija u takvim kafićima minimalne zakonske propise.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.