ZDRAVLJE U KUĆI

Oboljele od melanoma bez lijekova čeka sigurna smrt

Z. K.

29.3.2018

Za oboljele od melanoma, a koji su u metastatskoj fazi bolesti, bez lijekova nema života. Oni su za nekoliko mjeseci mrtvi, tvrdi prim. dr. Fikret Operta, predsjednik Udruženja oboljelih od melanoma (UOM) FBiH. Dr. Operta se i sam liječio od melanoma pa je direktno involviran u ovu problematiku.

Postavljena dijagnoza

- Oboljeli od metastatskog melanoma, a koji su osiguranici u FBiH, lijekovima koje su sami kupovali i koje još i dan-danas sami kupuju, ako im terapija djeluje, izliječe se od tumora i bolest postaje hronična. Međutim, smrtnost zbog nedostupnosti lijekova je 100 posto - kaže prim. dr. Operta te dodaje da je on lično, zahvaljujući svakodnevnom uzimanju lijekova, u fazi bez tumora.


Novac potreban za lijekove ne može nijedan oboljeli koji je u životu imao prosječne prihode osigurati sam.

- Lično sam se obraćao zavodima zdravstvenog osiguranja u FBiH za odobravanje sredstava za lijekove, ali sam odbijen. Iako sam bio redovan osiguranik ZZO više od 34 godine, oni su me odbili. I jednostavno - pustili me da umrem. Život mi je spasila, a i dan-danas spašava šira porodica. Moja borba da bi se lijekovi stavili na A-listu Federalnog zavoda ZO i RS traje od dana kada mi je postavljena dijagnoza malignog melanoma, a to je bilo prije 30 mjeseci, u septembru 2015. godine - kaže prim. dr. Operta.

Posebna sredstva

Osnivanjem Udruženja oboljelih od melanoma u FBiH, ističe, borba postaje masovnija, temeljitija i posvećenija, i to ne samo oboljelih nego i niza dobrovoljaca u svim sferama društvenog života i institucijama FBiH, medijima... Nažalost, kaže, nisu uspjeli da se lijekovi koji im život znače nađu na A-listi za 2018. godinu.

- Ove godine borit ćemo se da se lijekovi nađu na A-listi za narednu 2019. godinu. To je prioritet u radu našeg udruženja. Međutim, pod pritiskom poslanika u Predstavničkom domu FBiH i potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović, UO Zavoda ZOiR FBiH, a uz razumijevanje nove direktorice Federalnog zavoda Vlatke Martinović, donio je odluku da se za potrebe liječenja oboljelih od malignog melanoma u 2018. odobre posebna sredstava - govori prim. dr. Operta.

Niže cijene za 50 posto

- Tenderska procedura nabavke lijekova je u toku. Neke farmaceutske kuće koje ove lijekove prodaju za tržište FBiH za Federalni zavod smanjile su cijenu svojih lijekova za više od 50 posto u odnosu na cijene lijekova u Evropskoj uniji. Tako da bi lijekovi ubrzo trebali biti dostupni svakom pacijentu oboljelom od malignog melanoma jer će troškove pokrivati Zavod - kaže prim. dr. Fikret Operta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.