VAŽNO

Tri loša doručka

Doručak bi trebao biti najzdraviji obrok pa ga treba osmisliti kao jelo koje će pružiti dovoljno hranjivih materija, vitamina i minerala

"Zdravlje u kući"

9.9.2018

Doručak bi trebao biti najzdraviji obrok pa ga treba osmisliti kao jelo koje će pružiti dovoljno hranjivih materija, vitamina i minerala koji će okrijepiti tijelo i dati dovoljno energije do ručka.

A mnogi se opredjeljuju za loše varijante doručka bilo zato što tako žele održati liniju ili misle da se treba natrpati jakom hranom kako bili što duže siti.

Najgora je varijanta, naravno, preskakati doručak. A vrlo su loše i tri sljedeće varijante:

1. Voćni napitak 

Iako vam se može učiniti kako su voćni smuti i jogurt idealan obrok za početak dana, istina je malo drugačija. Baš poput sokova, kupovni jogurti i smuti napici uglavnom sadrže ogromnu dozu šećera, kao i aditiva. Tačno je da će vas osvježiti i dati trenutno energiju, ali će vam je brzo i oduzeti.

Umjesto jogurta i smutija savjetuje se sirovo voće koje se može jesti zajedno sa žitaricama. Ovo je odličan izbor jela i za osobe koje su na dijetetskom režimu ishrane jer će snabdjeti svoj organizam biljnim vlaknima.

2. Peciva

Pecivo je uobičajan izbor za doručak. I koliko god nam se činilo kao jednostavno rješenje koje će nas zasititi na početku dana, imajte u vidu da nije najzdravije.

Većina pekarskih proizvoda sadrže ogromnu količinu aditiva, soli i šećera. Osim toga, ona su veoma siromašna nutritivnim materijama koje su važne za normalno funkcioniranje organizma. Ako volite pecivo, onda je najbolje zamijeniti ga onim od cjelovitih žitarica.

3. "Zidarski" doručak

Masna, teška i kalorična hrana nikako nije na spisku najzdravijih doručaka pa nutricionist savjetuju izbaciti sa jelovnika jaja sa slaninom, bijeli kruh ili salame u sendviču. Bolja je verzija – meko kuhano jaje, integralno pecivo i neko voće ili povrće (jabuka, paradajz).

Zidarski doručak mogu sebi dozvoliti samo osobe koje rade teške fizičke poslove, jer će kod drugih velike količine masti završiti u obliku masnog tkiva. Osim toga, organizam neće dobiti potrebne vitamine i minerale.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.