ZDRAVLJE

Gluten može biti kriv za glavobolje

Ima ga u pšenici, ječmu i raži, ali i svim onim proizvodima koji od njih nastaju ili ih mogu sačinjavati u tragovima

Gluten je ljepljiva bjelančevinasta tvar koja tijestima daje elastičnost. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

11.9.2018

Možda vam smeta gluten, tvar koja se nalazi u žitaricama. On pripada grupi najvećih krivaca za alergije na hranu. Iako mnogi alergije na hranu povezuju s instantnom reakcijom nakon uzimanja kritične namirnice, one se mogu manifestirati i u vidu odgođenih alergijskih reakcija, s drugim vrstama simptoma.

Drugačija pšenica

Tako se s alergijom na gluten možete mučiti godinama, a sumnjati na sasvim druge probleme i bolesti. Preosjetljivost organizma na gluten može se objasniti brojnim razlozima, a jedan od njih je i taj što se pšenica danas značajno razlikuje od one stare pšenice, koja se koristila prije 50 ili više godina.

Modifikacija sjemena, zaštitna hemijska sredstva, proces industrijske proizvodnje hrane i drugi faktori promijenili su kvalitet i sastav namirnica koje sadrže gluten, a samim tim i njihov utjecaj na čovjekov organizam.

Gluten, ljepljiva bjelančevinasta tvar koja tijestima daje elastičnost, nalazi se u proizvodima koje mnogi svakodnevno konzumiraju.

Ima ga u pšenici, ječmu i raži, ali i svim onim proizvodima koji od njih nastaju ili ih mogu sačinjavati u tragovima.

Glavni uzrok

Nauka sve češće priznaje da brojne bolesti mogu biti povezane sa prehrambenim faktorima. Tu nije riječ o uobičajenim alergijama, već o jedinstvenim simptomima za svakog pojedinca, za koje niko ne zna tačno otkud dolaze. Uprkos velikoj različitosti navedenih bolesti, gluten kod svih njih može biti i glavni uzrok ili samo uzrokovati pogoršavanje postojećih simptoma. Često su glavobolje, bol u stomaku ili promjene raspoloženja posljedica upravo konzumiranja glutena.

Celijakija ili glutenska enteropatija najčešća je hronična gastroenterološka autoimuna bolest, koju karakterizira nepodnošljivost organizma na gluten. Prepoznavanje intolerancije na gluten nije lako, posebno u njenim ranim fazama. Kasnije, ona može prerasti u celijakiju.

Psiha

Osim što utječe na probavu, gluten utječe i na psihu. Povezuje se sa promjenama raspoloženja, anksioznošću, depresijom i hiperaktivnošću, a stručnjaci tvrde da će simptome ublažiti jednostavno izbacivanje hrane s glutenom.

Vrtoglavica

Moguće su migrene, što dokazuju i snimci mozga oboljelih od celijakije. Na snimcima se vidi upala u nervnom sistemu koja, najvjerovatnije, uzrokuje nepodnošljive glavobolje. Ta upala izaziva vrtoglavicu, ukočenost i trnce u tijelu.

Hormoni

Upale koje uzrokuje intolerancija na gluten, opterećuju nadbubrežne žlijezde i remete rad endokrinog sistema. Upravo se zbog toga mijenja nivo hormona u tijelu, što može izazvati neplodnost i nepravilan menstrualni ciklus.

Svrbež i osip

Kad se tijelo bori s glutenom koji ne može probaviti, to može uzrokovati pojavu osipa i svrbeža po cijelom tijelu, a najčešće po leđima i gornjem dijelu ruku. Ta je upala rezultat stvaranja antitijela imunološkog sistema, a promjene na koži mogu podsjećati na psorijazu.

Odlazak ljekaru

Ljudi koji boluju od celijakije, moraju u potpunosti isključiti gluten iz prehrane, ali bezglutenska dijeta ne koristi zdravim ljudima. Ljekari upozoravaju kako se prije dijete obavezno treba napraviti testiranje koje će potvrditi dijagnozu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.