VAŽNO

Hemija u hrani škodi djeci

Umjetne boje za hranu povezane su s pogoršanjem simptoma poremećaja ppsžnje s hiperaktivnošću (ADHD)

Povećava rizik od pretilosti u dječjioj dobi. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

26.9.2018

Aditivi, hemijski spojevi koji se koriste za očuvanje, pakiranje i poboljšanje okusa hrane, mogu naškoditi zdravlju djece, upozoravaju stručnjaci jer je sve više znanstvenih dokaza o vezi tih spojeva s promjenama u dječijim hormonskim sistemima, što može utjecati na njihov razvoj i povećati rizik od pretilosti u dječjioj dobi.

- Bisfenoli poput BPA, koji se nalaze u plastici i oblogama metalnih limenki, mogu djelovati kao estrogenu tijelu, utjecati na početak puberteta, smanjenje plodnosti, povećanje tjelesnih masti te na živčani i imunološki sistem.

- Ftalati, koji se nalaze u plastičnim i vinilnim cijevima koje se koriste u industrijskoj proizvodnji hrane, mogu utjecati na razvoj muških genitalija, povećati pretilost u dječijoj dobi i pridonijeti srčanoj bolesti.

- Perfluoroalkilne hemikalije koje se koriste u ambalaži hrane, mogu smanjiti imunitet, porodnu težinu i plodnost te mogu utjecati na štitnjaču.

- Umjetne boje za hranu povezane su s pogoršanjem simptoma poremećaja ppsžnje s hiperaktivnošću (ADHD).

- Nitrati i nitriti, koji se koriste za očuvanje hrane i poboljšanje njene boje, osobito kod mesnih prerađevina, mogu ometati proizvodnju hormona štitnjače i povezani su s karcinomima gastrointestinalnog i nervnog sistema.

Zato bi roditelji trebali ograničiti izloženost djece spomenutim hemijskim spojevima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.