ISTRAŽIVANJA

Paprike štite od Parkinsonove bolesti

Jestivi nikotin sadrže i krompiri, paradajz i patlidžan

Nikotin iz paprika štiti od Parkinsona. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

20.11.2018

Istraživači su otkrili da osobe koje jedu hranu koja sadrži jestivi oblik nikotina imaju manje šanse da obole od ovog poremećaja. Istraživanje je samo jedan od dokaza da pušači rjeđe obolijevaju od Parkinsonove bolesti. Jestivi nikotin sadrže i krompiri, paradajz i patlidžan.  

- Naša studija je prva koja ispituje vezu između nikotina u ishrani i rizika od ove bolesti, kaže dr. Suzan Sirles Nilsen sa Univerziteta u Vašingtonu. Kao i mnoge druge studije, ova pokazuje da nikotin iz paprika, koji je daleko manje toksičan od onog iz duvana, štiti od Parkinsona. Unos drugog povrća nije uticao na pojavu Parkinsona.

Za novu studiju objavljenu u žurnalu Anali neurologije 490 pacijenata sa nedavno dijagnosticiranom Parkinsonovom bolešću ispitani su o navikama u ishrani i upotrebi duhana. Još 644 osobe koje nisu patile od bilo kakvog neurološkog poremećaja učestvovale su u studiji.

Osobe koje su jele paprike barem dva puta sedmično imale su 30 posto manju šansu da obole od Parkinsonove bolesti, bez obzira na to što nisu pušile.

Iako svi dokazi upućuju na to da je aktivni sastojak upravo nikotin, tim nije isključio ni mogućnost da je možda riječ o drugim sastojcima ovog ukusnog povrća. Jedan od njih je anatabin, za koji je poznato da ima protivupalna svojstva.

Ranija istraživanja sprovedena na životinjama pokazala su da stimulacija molekula receptora u mozgu koji su osjetljivi na nikotin sprečava oštećenje nerava kakvo se dešava kod oboljelih od Parkinsonove bolesti.

Ipak, drugi stručnjaci smatraju da je potrebno još mnogo istraživanja da bi se dale jasne preporuke i ukazuju na to da studija mora imati na desetine hiljada ispitanika da bi se tako nešto sa sigurnošću moglo tvrditi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.