VAŽNO

Piling - ribanje za blistaviju kožu

Ako je koža masna, piling je potrebno uraditi bar dva puta sedmično, a ako je suha, dovoljno je jednom sedmično ili, za izrazito suhu i osjetljivu, jednom u 15 dana

"Zdravlje u kući"

2.1.2019

Pilingom se skida sloj mrtvih ćelija pa koža postaje sjajnija i mekša, a i bolje upija hidratantna kozmetička sredstva. Šta je zapravo piling? Englesku riječ peeling najbolje je prevesti kao - ribanje. 

Obično se za kožu lica primjenjuju specijalni proizvodi, različiti od onih kojim se „riba" ostatak tijela. Međutim, pokazalo se da je piling koji se može nanositi na cijelo tijelo (pa i lice) vrlo koristan i učinkovit način njege lica.

Dovoljan je sasmo - peškir

Postoje dvije vrste pilinga - mehanički i hemijski. Mehanički piling je odstranjivanje površinskoga sloja kože prirodnim ili sintetičkim abrazivima. Namijenjen je svim vrstama kože, a kod posebno osjetljive potrebno je voditi računa o obliku abraziva u pilingu i načinu na koji se upotrebljava.

Piling ima za cilj skinuti mrtve ćelije kože pa je tako osvježiti. Time se stimulira i regeneracija kože, naravno ako se ovaj postupak provodi redovno.

Osobe osjetljive kože umjesto klasičnog mehaničkog pilinga trebaju koristiti - peškir. Nakon tuširanja je koža naparena pa kada se nježno kružnim pokretima prođe peškirom po licu ili tijelu, obavi se piling bez oštećenja kože.

Ako je koža masna, piling je potrebno uraditi bar dva puta sedmično, a ako je suha, odvoljno je jednom sedmično ili, za izrazito suhu i osjetljivu, jednom u 15 dana. Prilikom svakog pilinga treba izbjegavati grube pokrete.

Piling kiselinama

Hemijski piling treba povjeriti isključivo stručnoj osobi. On je, inače, vrlo popularan, relativno jeftin i općenito siguran tretman pomoću kojeg se može osvježiti i pomladiti koža. To je postupak odstranjivanja određenog sloja kože pomoću kiseline s ciljem uklanjanja raznih promjena i poticanju obnove kože.

Ovisno o dubini i intenzitetu učinka hemijski piling se dijeli na površni, srednje duboki te duboki piling. Na licu su u upotrebi četiri različita tipa pilinga:

* Glikolna kiselina - stimulira proizvodnju kolagena i dovodi do zadebljanja dermalnog sloja kože. Upotrebljava se kod blažih bora, začepljenih pora kože i akni. Tretmani se mogu ponavljati u pravilnim intervalima radi trajnijeg učinka.

* Salicilna kiselina - upotrebljava se u površinski pilingu. Kako ne prodire u dublje slojeve, ne djeluje na duboke bore kože. Površinski piling nudi određeno poboljšanje tonusa i površine kože, ali rezultati su privremeni.

* Trikloroctena kiselina (TCA) - dostupna u različitim koncentracijama koje imaju veći ili manji prodor u kožu, a odabire se već prema prirodi problema. Kao osnova srednje dubokog pilinga, donosi bolje rezultate od površinskog. Cijeljenje je kraće od dubokog pilinga.

* Fenol - kao najdublji dostupni piling, dovodi do dramatičnog učinka koji traje godinama. Fenolom se tretira koža koja ima teške promjene poput dubokih brazdi i bora, te promjene pigmenta. Potrebne su mjere opreza prilikom njegove primjene, a kada se tretiraju veće površine obično se koristi opća anestezija.

Tretman kože tijela

Piling za tijelo zaglađuje i omekšava suhu i grubu kožu. Dobro izbalansirani aktivni sastojci skidaju rožnate ćelije. Zbog istovremenog efekta masaže, stimulira se mikro cirkulacija krvnih žila i time se poboljšava cirkulacija krvi.

Proizvodi sa sitnim granulama namijenjeni su koži vrata, dekoltea, grudi i ramena. Srednje granule dobre su za bedra, butine, ruke i stražnjicu, a velike su idealne za kožu laktova, koljena i peta te općenito grublja mjesta.

Dobro je koristiti piling protiv uraslih dlačica nakon depilacije, a nakon ljeta kada koža tijela počinje gubiti preplanulost piling je idealan način da ujednačite ten.

Na policama trgovina mogu se naći brojna sredstva za piling, a najbolja su ona u obliku gelova i krema za tuširanje jer su blaža i pogodna za češću upotrebu.

Piling u kućnoj radinosti

Ako imate slobodnog vremena i odlučite se za piling iz vlastite proizvodnje, vodite se mišlju "ono što je dobro za organizam, dobro je i za moju kožu". Prirodni piling ne samo da može mirisati super, nego će zasigurno popraviti i teksturu vaše kože.

Klasični recept koji se može isprobati kod kuće je piling za tijelo i lice napravljen od limuna i šećera. Takav piling je idealan za gruba mjesta na tijelu kao što su stopala, koljena, laktovi i ruke, a naročito za čišćenje kože na noktima te omekšavanje zanoktica.

Za one koje pate od akni i prištića ovaj piling je izvrstan tretman čišćenja pora i njihovog zatezanja, izjednačava tonus kože, uklanja mrtve ćelije, liječi akni i sprečava njihovo bujanja. Cijelo tijelo će imati koristi od pilinga jer kombinacija limuna i šećera ostavlja kožu mekom i glatkom.

Priuštite sebi jedan dobar piling za lice i tijelo, za osvježenje i opuštanje. Dobit ćete dobru masažu tijela, vaša koža će se osvježiti i podmladiti, cijelo tijelo se opustiti, a duh ispuniti elanom.

 Uradi sama

Za piling u kućnoj radinosti potrebni su sljedeći sastojci:

* Pola šolje šećera;

* Pola svježeg limuna;

* 1 kašika maslinovog ulja;

* 1 kašika meda;

* 1 posuda s poklopcem.

Dodajte sok od limuna i maslinovo ulje u posudu, promiješajte te dodajte med i nastavite miješati dok se sastojci ne povežu. Možete povećati ili smanjiti količinu meda i maslinovog ulja ovisno o tome koliko želite da vam piling bude gust, odnosno rijedak. Zatim pomiješajte sa šećerom.

Preporučuje se da omjer limuna i šećera iznosi pola limuna na pola šolje šećera, naravno ako smatrate da šećera nema dovoljno da se kvalitetno napravi piling po volji možete dodati još.

Nanijeti na tijelo te trljati kružnim pokretima tri do pet minuta, a posebnu pozornost posvetiti laktovima, koljenima i rukama. Isprati i uživati u svilenkastoj mekoći nevjerovatno glatke i prekrasne kože.

Za piling lica isto tako nanesite na kožu nježnim kružnim pokretima te ostavite sedam do deset minuta, a zatim isperite hladnom vodom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.