ŽLIJEZDE

Prostatis: Prvo naći uzrok, pa onda lijek

Alfa blokatori i antibiotici koriste se za opuštanje mišića i liječenje infekcije

Liječenje može biti teško i dugotrajno. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

22.2.2019

Tištenje u predjelu prostate, nelagodnost i osjećaj hladnoće u spolnim organima, samo su neki od simtoma hroničnog prostatitisa, odnosno bakterijske upale prostate, koja se najčešće razvija poslije neliječene akutne upale ove muške žlijezde.  

Medikamentozono liječenje

Medikamentno liječenje hroničnog prostatitisa podrazumijeva najprije otkrivanje uzročnika upale, koji mogu biti "skriveni" duboko u tkivu prostate. Urolozi kažu da negativna urinokultura ne znači da infekcije nema, zbog čega se moraju primijeniti specifične dijagnostičke metode i laboratorijske analize.

Liječenje može biti teško i dugotrajno, zbog toga što u hronično upaljeno tkivo prostate antibiotici teško prodiru, navode urolozi. Izbor antibiotika zavisi od uzročnika i može se sprovoditi i do tri mejseca, uz kontrolu urologa.

Alfa blokatori služe da bi opustili mišiće bešike i olakšali protok urina. Oni se propisuju kada je glavni simptom hroničnog prostatitisa teško uriniranje.

Izbor alfa blokatora za upotrebu može zavisiti od neželjenih efekata koji mogu uslijediti. Neselektivni blokatori alfa moraju se pažljivo koristiti jer mogu previše snižavati krvni pritisak.

Hronični prostatitis, upozoravaju urolozi, često nastaje poslije neliječene akutne upale prostate. Najčešći izazivači su bakterije ešerihija koli u pseudomonas, dok su simptomi najčešće veoma blagi.

Ukoliko postoji bol, on nije jak, već tup, neprijatan i psihički iritirajući. Krv u mokraći ili spermi pojavljuje se samo u rijetkim slučajevima, dok potencija može biti oslabljena u većoj ili manjoj mjeri.

 Šta može pomoći

Vruća kupka, analgetici i određene namirnice mogu biti od koristi oboljelima, tako što će doprinijeti opuštanju mišića i smanjenju grčeva. Košpice tikve, recimo, poznate su kao prirodni lijek, a za ovaj efekat zadužen je cink kojim ove sjemenke obiluju.

Oko 100 miligrama kvercetina dnevno ima protivupalno i antioksidativno djelovanje, koje ublažava simptome kod hroničnog prostatitisa. Dobri izvori kvercetina su svježe voće i povrće, citrusi, jabuke, grožđe, luk, peršin, biljni čajevi, domaće crno vino, maslinovo ulje i crvene bobice.

Selen također doprinosi zdravlju prostate, a njegov najbolji izvor je brazilski orah. Vitamini A, E i lecitin su također preporučljivi. Omega - 3 zdrave masnoće iz ribljeg ili lanenog ulja pomažu kod upala prostate i djeluju na poboljšanje cjelokupnog imuniteta.

Najčešća komplikacija

Najčešća i najvažnija komplikacija kod hroničnog prostatitisa je infekcija urinarnog trakta, koja se, kako kažu urolozi, pravom terapijom može izliječiti, ali se najčešće ponovo javlja. Nerijetko dolazi i do upale sjemenih kesica, epididimisa ili testisa, dok se u prostati mogu stvoriti kamenci (prostatoliti).



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.