SVAKODNEVNICA

Bezazleno, a opasno

Izbjegavajte dodirivati lice i oči rukama, ne odlažite odlazak u toalet, ne čitajte ležeći...

Izbjegavajte dodirivati lice rukama. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

20.4.2019

Naizgled bezazlene sitnice mogu imati značajan uticaj na zdravlje. Zbog toga je potrebno povesti računa kako bismo neke navike, za koje i ne pretpostavljamo da bi mogle biti loše za zdravlje, izbacili ili bar upražnjavali u manjoj mjeri.

 Dodirivanje lica i očiju 

Izbjegavajte dodirivati lice rukama jer na taj način možete prenijeti razne infekcije, poput pojave akni i herpesa. Ako trljate oči, možete dobiti konjunktivitis, što je vrlo neprijatna infekcija koja uključuje upalu, suzenje očiju, peckanje i osjetljivost na svjetlost.

 Zadržavanje kihanja

Glavna funkcija kihanja jeste osloboditi se bakterija, virusa i čestica prašine. Kada zadržavate kihanje, ne dozvoljavate tijelu da izbaci štetne tvari. Osim toga, pritisak se vraća u tijelo (kad kihnemo, zrak se kreće brzinom od oko 160 kilometara na sat), što može oštetiti sluh, povećati krvni pritisak, pa čak i oštetiti jednjak.

 Ljuštenje sjemenki zubima

Sjemenke suncokreta su vrlo ukusne, ali ne bi ih trebalo ljuštititi zubima, već rukama. Stomatolozi kažu da prema oštećenjima na zubima tačno mogu prepoznati osobe koje ljušte sjemenke zubima.

 Žvakanje predmeta 

Neki ljudi žvaću olovke, hemijske, spajalice i druge čvrste stvari dok nešto rade. Time oštećuju zubnu gleđ i to je i razlog zašto ne bi trebalo krckati orahe, žvaćete led ili lizalice.

Čitanje u ležećem položaju

Kada čitate knjiga vam ne treba biti previše blizu očiju, vrat i kičma trebaju biti pravi, ne treba ležati na strani jer se u tom slučaju odstojanje knjige od očiju konstantno mijenja. Zbog toga je najbolje čitati sjedeći.

 Odlaganje odlaska u toalet

Doktori su saglasni da ne treba odlagati odlazak u tolaet, jer ako to radite, možete opteretiti unutrašnje mišiće, što dovodi do infekcije urinarnog trakta i konstipacije.

 Često žvakanje žvake

Žvakanje stimulira proizvodnju gastričnih sokova, zbog čega ne bi trebalo žvakati žvaku prije obroka. To može dovesti do gastritisa pa čak i pojave čira. Žvakaća guma povećava proizvodnju pljuvačke, koja može da ošteti zubne plombe.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.