VOĆE / IZBOR

Trešnje treba jesti svaki dan

Preporučuju se dijabetičarima, pomažu kod hroničnih oboljenja, čuvaju zdravlje srca, štite od raka, omogućuju dobar san pa čak čine našu kožu i kosu mladenačkom i lijepom

Ovo supermoćno voće prepuno je zdravih sastojaka. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

8.7.2019

Svježe, ukusne i neodoljive, trešnje su neizostavna  delicija. No, jeste li znali kako one utječu na vaše zdravlje?  

Ovo supermoćno voće prepuno je zdravih sastojaka koji pomažu kod hroničnih oboljenja, čuvaju zdravlje srca, omogućuju dobar san. Još je niz zdravstvenih dobrobiti ovog neodoljivog voća, a mi vam donosimo razloge zašto ih trebamo jesti svaki dan.

 Smanjuju nivo šećera u krvi

Svoju crvenu boju trešnje duguju antocijaninu, antioksidansu koji djeluje protuupalno i štiti od slobodnih radikala. U 100 grama svježih trešanja nalazi se 82 mililitra vode; 0,2 grama masti; 1 gram bjelančevina; 16 grama ugljikohidrata; 12 grama šećera i 2,1 grama vlakana te ima samo 57 kalorija!

Trešnja sadrži sve vitamine i minerale, iako u manjim količinama, kao i celulozu, pektin te organske kiseline. One spadaju među voće s najnižim glikemijskim indeksom pa su zato odličan izbor za dijabetičare.

Šećer koji se nalazi u njima polako se otpušta u krvotok, a konzumacijom trešanja sprečava se nagli pad šećera u krvi, smanjuje se potreba za šećerom, kao i nagle promjene raspoloženja.

Čuvaju srce i krvne žile

Slatke crvene bobice sadrže kalij, mineral koji značajno doprinosi zdravlju srca. Osim toga trešnje su također bogat izvor vlakana, magnezija, vitamina C i vitamina B6 koji su važni za očuvanje zdravlja srca.

Također, istraživanja su potvrdila kako njihovom konzumacijom možete smanjiti vrijednosti LDL, takozvanog "lošeg holesterola" do 20 posto. Trešnje su izvrstan diuretik što znači da pospješuju izlučivanje mokraće i tako pomažu srčanim bolesnicima.

Smanjuju bolove i pomažu kod upala

Trešnje su prava riznica zdravlja: one djeluju protuupalno te pomažu kod hroničnih bolesti kao što su artritis, giht i sportske ozljede. Samo jedna šolja trešanja smanjit će otečenost i upalu mišića, stoga je odličan izbor za sportiste i osobe koje se bave intenzivnim fizičkim radom.

 Ublažavaju razdražljivost i pomažu kod nesanice

Stres, neuravnoteženi hormoni nezdrave navike okidač su za nesanicu i nemiran san, razdražljivost i nagle promjene raspoloženja. Hormon melatonin koji se nalazi u trešnjama pomaže u prevenciji i eliminaciji takvih tegoba: melatonin ima umirujuće djelovanje na naš nervni sistem, ima blago sedativni učinak te vam pomaže da lakše spavate.

Osim što ima blagi sedativni učinak, melatonin prema nekim studijama može biti od koristi i kod opeklina od sunca, sindroma iritabilnog crijeva i epilepsije.

Štite od raka

Trešnje su bogate antioksidansima, luteinom i beta- karotenom koji nas štite od štetnih slobodnih radikala, potvrđenih uzročnika raka. Brojna su istraživanja potvrdila kako pigment kvercetin koji sadrže trešnje ima snažna antikancerogena svojstva te značajno doprinosi prevenciji raka.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da je kvercetin sadržan i u medu, jabukama i luku - namirnicama koje se nalaze na samom vrhu ljestvice najzdravijih namirnica, tada opravdano i trešnje možemo smatrati voćem neprocjenjive vrijednosti.

Pospješuju mršavljenje

Trešnje sadrže vrlo malo kalorija i masnoća: 100 grama trešanja sadrži samo 63 kalorije. Sadrže visoki udio vode i poboljšavaju metabolizam, a zahvaljujući pektinu pružaju osjećaj sitosti.

Osim toga, novija istraživanja pokazala su da antocijanini iz tamnih trešanja mogu uspješno smanjiti masne naslage na trbuhu.

Usporavaju starenje kože

Adekvatna količina vitamina C koji nalazimo u trešnjama pomaže vašem organizmu u stvaranju kolagena, vitalnog proteina za lijepu kožu i kosu. Također, trešnje sadrže vitamin A, još jedan važan vitamin koji doprinosi lijepom i mladenačkom izgledu.

Brinu o zdravlju kostiju

Ovo supervoće smatra se izvrsnim izvorom mineralabora, koji izuzetno povoljno utječe na zdravlje i kvalitet kostiju. Tu je i kalcij čiji nedostatak s vremenom može dovesti do gubitka koštane mase.

Minerali bakar i magnezij prisutni u plodovima trešnje također su od velike važnosti za zdravlje kostiju. Osim toga magnezij je neophodan za apsorpciju kalcija i njegovu ugradnju u kosti, što ga čini ključnim faktorom u prevenciji osteoporoze i lomova kostiju.

 Saznaj više

HRANA ZA MOZAK: Ako se osjećate kao da ste zaboravni, trešnje vam mogu pomoći da poboljšate funkcioniranje mozga, bez obzira na to koliko imate godina. Trešnje su poznate kao "hrana za mozak" jer su bogate moćnim antioksidansom antocijaninom, koji je odličan za mozak.

ZA BOLJE RASPOLOŽENJE: Konzumiranjem trešanja na prirodan način pomažete tijelu da ima više energije. Većina kalorija u ovoj voćki potiče iz prirodnih šećera u njima, a koji vam poboljšavaju rapoloženje i podižu nivo energije. Zato, sljedeći put kad u toku dana osjetite kako vam pada energija, posegnite za šakom trešanja i odmah ćete se osjećati bolje.

DOBROBIT ZA OČI: Još jedan dobar razlog zašto biste trebali jesti trešnje je taj što je ovo voće odlično za vid. Trešnje sadrže puno tivamina A, a dio ovog vitamina je beta karoten koji poboljšava vid i čini vaše oči zdravijim. Trešnje sadrže 20 puta više vitamina A od jagoda i borovnica, pa zašto ih ne biste jeli češće?

 Sakupljajte peteljke

Peteljke trešanja nemojte bacati već ih skupljajte i osušite u hladu. Čuvajte ih u staklenoj tegli i koristite za čaj. Naime, osim plodova trešnje u narodnoj se medicini već stoljećima koriste i peteljke.

Od njih se pripremaju čajevi koji se koriste za otapanje bubrežnih kamenaca, čišćenje mokraćnih puteva, za pojačano izlučivanje mokraće kao i za upalu bubrega i mokraćnih kanala.

Za pripremu čaja operite i sitno nasjeckajte šaku peteljki, a potom ih stavite u litru uzavrele vode i kuhajte oko dvije minute. Ostavite čaj da odstoji 15 minuta, a zatim ga procijedite. Pijte u gutljajima tokom dana.

Malo historije

Smatra se da je pradomovina trešnje Mala Azija. Zahvaljujući rimskom vojskovođi Lukulu ova je voćka stigla u Rim gdje je potom započeo njezin intenzivan uzgoj.

Prema zapisima rimskog pisca Plinija Starijeg, Rimljani su uzgajali 8 različitih sorti trešanja (danas poznajemo više od 1.500 sorti). Njezini plodovi postali su omiljeno voće rimskih vojnika koji su vjerovali da ove slatke mesnate bobice podižu energiju i jačaju snagu. Uskoro je glas o ovom ukusnom voću kao i njegov uzgoj proširen diljem Europe.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.