ZURANOLON

Lijek za postporođajnu depresiju dostupan u SAD od avgusta?

Riječ je o lijeku koji je namijenjen ženama koje se bore s postporođajnom depresijom

Lijek će umnogome olakšati život porodiljama. Printscreen

M. Z.

10.2.2023

Antidepresiv zuranolon mogao bi biti odobren u SAD od 6. avgusta. Riječ je o lijeku koji je namijenjen ženama koje se bore s postporođajnom depresijom (PPD), a trebao bi se uzimati dva tjedna. Zuranolon je oštra suprotnost drugom lijeku za postporođajnu depresiju, zulressu, a koji se mora intravenozno davati kontinuirano tokom 60 sati.

Rješavanje problema

"Vidimo potencijal da zuranolon, ako bude odobren, bude značajna nova opcija koja može pomoći u rješavanju problema postporođajne depresije", rekla je dr. Prija Singal (Priya Singhal), voditeljica istraživanja zuranolona.

Zuranolon cilja na GABA receptore u mozgu pomoću tvari koja se zove neurosteroid. Osmišljen je za brzo ponovno uspostavljanje ravnoteže moždanih mreža odgovornih za funkcije kao što su raspoloženje, uzbuđenje, ponašanje i kognicija, kako bi pomogao resetirati moždane funkcije.

Panika i strah

Postporođajna depresija zahvata otprilike jednu od sedam novopečenih majki. Prema March of Dimes, neprofitnoj organizaciji posvećenoj zdravlju i sigurnosti majki i beba, znakovi i simptomi PPD-a mogu uključivati osjećaj depresije veći dio dana, osjećaj srama, krivnje ili neuspjeha, osjećaj panike ili straha kroz dulji period ili ozbiljne promjene raspoloženja.

Neke žene s postporođajnom depresijom također doživljavaju promjene u svakodnevnom životu, uključujući osjećaj umora, promjene u prehrambenim navikama, debljanje ili mršavljenje, imaju teškoća sa spavanjem ili spavaju previše te imaju probleme s koncentracijom ili donošenjem odluka.

PPD može čak utjecati na to kako majke razmišljaju o sebi ili kako se povezuju sa svojom bebom. To može uključivati probleme s uspostavljanjem veze s bebom, razmišljanje o ozljeđivanju sebe ili bebe, pa čak i misli o samoubistvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.