ŠTA KAŽU NUTRICIONISTI

Ima li flaširana voda rok trajanja i koliko je možemo držati otvorenom

Voda sama po sebi nema rok trajanja, međutim, materijal koji sadrži vodu može se pokvariti i u njega otpustiti štetne tvari

Obratite pažnju na vrstu vode. Printscreen

M. Z.

17.2.2023

Voda nema rok trajanja, pa se mnogi pitaju zašto na svakoj boci s vodom ipak postoji datum do kojeg trebamo iskoristiti vodu.

Ustvari, nije voda ta koja ima rok trajanja, već ambalaža u kojoj se nalazi. Ambalaža s vremenom doživljava razgradnju koja na kraju direktno utječe i na sastav vode. Postoje, ipak, brojne situacije u kojima ćete biti prisiljeni čuvati vodu duži period, stoga nije loše poznavati koji je najbolji način da to uradite.

Štetne tvari

- Voda sama po sebi nema rok trajanja, međutim, materijal koji sadrži vodu može se pokvariti i u njega otpustiti štetne tvari - navodi nutricionist Endrju Akafong (Andrew).

Najprije treba obratiti pažnju na vrstu vode. Ukoliko se radi o običnoj vodi iz boce, trebate gledati da je popijete prije nego što joj ističe rok. Ukoliko imate već otvorenu flašu vode, poželjno je da je popijete u roku od nekoliko dana.

Promjena temperature

Kao razlog se navodi moguća promjena temperature u prostoriji, koja ukoliko je toplo, postaje plodno tlo za razvoj bakterija, a to se naročito odnosi na situaciju u kojoj ste već prethodno pili iz te ambalaže.

Neke vrste plastičnih ambalaža sadrže i bisfenol A, spoj koje može izazvati zdravstvene probleme, a koje usljed toga što ima svojstvo otapanja može dospjeti u vodu, pogotovo kada je ambalaža izložena sunčevoj svjetlosti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.