NAŠA TEMA

Uzrok otoka očnog živca i povišenog pritiska u glavi

Tegobe su obično jače izražene ujutro, javljaju se zujanje u ušima te mučnina i nagon na povraćanje, ističe oftalmologinja

Potrebno je uraditi oftalmološki pregled. Nationwide Vision

17.2.2023

Mozak i očni živac, kao njegov izdanak, smješteni su unutar koštanog masiva lobanje u kojoj plivaju okruženi cerebrospinalnom tečnošću. Ova tečnost ima ulogu amortizera i štiti nervno tkivo od oštećenja pri potresima, kazala je dr. Enesa Begović, oftalmologinja.

Pojava krvarenja

- Volumen i pritisak ove tečnosti u normalnim uvjetima su konstantni i dobro regulirani. Poremećaj nastaje usljed povećanog stvaranja ili smanjenog odvođenja cerebrospinalne tečnosti. Ukoliko je pritisak viši od 25 mm vodenog stuba, onda se takvo stanje naziva intrakranijalna hipertenzija. Tkivo očnog živca se pri pregledu vidi kao otok glave očnog živca ili edem papile - rekla je dr. Begović.

Vlakna očnog živca propadaju, dolazi do promjene pritisaka u krvnim sudovima venama i arterijama retine te se mogu pojaviti i krvarenja usljed tromboze vena te povremeni prekid protoka u arteriji, što pacijent doživljava kao prekid vida različitog trajanja.

- Pacijent se ljekaru javlja usljed glavobolje. Vid je obično u početku dobar, a tek pregledom vidnog polja se uočavaju specifični ispadi. Nekada može doći do pojave dvoslika i bolova u vratu. Tegobe su obično jače izražene ujutro, javljaju se zujanje u ušima te mučnina i nagon na povraćanje - istakla je oftalmologinja.


Begović: Javlja se glavobolja. Avaz

U slučaju poznatog uzroka edema glave očnog živca, rješavanje osnovnog oboljenja je ujedno i oftalmološka terapija. Operacija eventualnog ekspanzivnog procesa, prekid upotrebe lijeka, dijetetski režim u smislu smanjenja tjelesne mase mogu dovesti do poboljšanja stanja.

Korištenje lijekova

- Kod pacijenata s benignom intrakranijalnom hipertenzijom preporučuje se uzimanje lijekova koji smanjuju produkciju likvora te se rade mjesečne kontrole vidnog polja. Upotreba kortikosteroida, kao i hirurško liječenje u smislu formiranja arteriovenskog šanta, tj. premosnice, i dalje su kontroverzne, a efekti ovakvih postupaka nisu do kraja poznati - kazala je dr. Begović.

Pronaći uzrok

Vrlo često se edem vidnog živca nađe samo na jednom oku ako se radi o očnom uzroku, a edem oba živca ako se radi o sistemskom uzroku. Ponekad i kratkovidnost iznad pet dioptrija može davati lažni nalaz obostranog edema. Nalaz VEP-a (vidnih evociranih potencijala) govori o smanjenoj ili oštećenoj provodljivosti vidnog živca u dijelu koji se nalazi u mozgu, a ne u oku. Ukoliko se stanje sa živcem popravi, popravit će se i nalaz VEP-a. Mora se naći uzrok nejasnih granica na vidnom živcu i ciljano prema nalazu poduzeti određeno liječenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.