NAŠA TEMA

Uzroci, simptomi i liječenje hordeoluma

Pojavljuje se oteklina koja je bolna na dodir, crvena, nekada ispunjena gnojnim sadržajem

Može se pojaviti na jednom ili oba oka. Helathline

20.1.2023

Hordeolum (ječmenac, ječmić, čmičak) je akutna infekcija žlijezde kapka. Uzročnik je obično bakterija iz grupe stafilokoka ili pseudomonasa, kazala je dr. Enesa Begović, oftalmologinja.

Udružene bolesti

- Mogu biti zahvaćen jedan ili oba kapka, na oba oka ili samo na jednom. Nekada postoje udružene druge bolesti npr. seboroični dermatitis ili rozacea, tada da je etiologija kompleksna, a samim tim i terapija - govori dr. Begović.

U kapcima, dodaje doktorica, postoje tri vrste žlijezda. Ukoliko dođe do unosa infektivnog agensa ili prekomjernog razmnožavanja bakterija koje su normalni stanovnici kože usljed stagnacije sekreta, na kapku se pojavljuje oteklina koja je bolna na dodir, crvena, nekada ispunjena gnojnim sadržajem.


Dr. Begović: Kompleksna etiologija. Avaz

- U slučaju zahvaćenosti žlijezda koje se nalaze bliže ivici kapka ili prednjem dijelu kapka, onda se radi o vanjskom hordeolumu koji se najčešće spontano isprazni u blizini trepavica i s vanjske strane kapka. Ukoliko su zahvaćene žlijezde koje se nalaze u sredini tkiva kapka, onda koža može biti i normalne boje, pacijent pod prstom pipa „kuglicu“, a pražnjenje sadržaja se dešava preko stražnjeg zida kapka, u konjunktivalnu vrećicu, tj. pacijent navodi da mu se na oku pojavljuje žuti sekret - pojašnjava dr. Begović.

Masti i kapi

Prognoza u liječenju je, govori dr. Begović, odlična. Najčešće dolazi do spontane rezolucije unutar nekoliko sedmica, a u terapiji se koriste tople komprese, nekada uklanjanje trepavice može olakšati drenažu.

- Upotreba toplih kompresa, obloga ima za cilj poboljšanje drenaže. Na kapak ili u oko lokalno se apliciraju masti i kapi. Apliciranje injekcije steroida direktno u leziju može se razmotriti samo u rijetkim slučajevima kada je promjena locirana na mjestu gdje bi hirurška ekscizija neminovno dovela do narušavanja integriteta sistema za drenažu suza, tj. lakrimalnog aparata - ističe dr. Begović.

Rana se ne šije

- Hirurška terapija se sastoji u inciziji, tj. pravljenju reza iznad promjene te kiretaži sadržaja zarobljenog u tkivu kapka. Rana se obično ne šije, a pacijent nosi zavoj preko oka u cilju sprečavanja i zaustavljanja krvarenja - navodi doktorica.

Tretman antibioticima

Ukoliko se infekcija proširi na cijelo tkivo kapka, ističe dr. Begović, što nazivamo celulitisom, potreban je tretman sistemskim antibioticima.

Sistemska terapija antibioticima uvodi se i u slučaju kada se radi o višestrukim promjenama na oba kapka, ukoliko se promjene često ponavljaju te u hroničnim slučajevima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.