PROVEDENO ISTRAŽIVANJE

Ovih sedam zdravih navika može smanjiti rizik od demencije

U studiji je učestvovalo 13.720 žena

Provedeno veliko istraživanje. Printscreen

M. Z.

1.3.2023

Istraživanje koje je provođeno 20 godina pokazalo je da ovih sedam zdravih navika može u velikoj mjeri smanjiti rizik od demencije.

Preliminarni rezultati

Preliminarni rezultati istraživanja koje je pratilo hiljade žena u SAD dva desetljeća predstavljeni su na godišnjem sastanku Američke akademije za neurologiju u Bostonu. S obzirom na to da je dokazano da se demencija može započeti razvijati u mozgu desetljećima prije dijagnoze, naučnici pokušavaju naučiti više o tome kako životne navike mogu utjecati na njenu pojavu, posebno u srednjoj dobi.

Istraživanje je pokazalo da bolja prehrana, aktivnost, održavanje zdrave tjelesne težine, nepušenje, održavanje normalnog krvnog pritiska, redovna kontrola holesterola i nizak nivo šećera u krvi u srednjoj dobi mogu smanjiti šanse za razvoj stanja poput Alzheimerove bolesti kasnije u životu, piše ''Guardian''.

Vježbajte vijuge

U studiji je učestvovalo 13.720 žena, a one su na početku istraživanja prosječno imale 54 godine. Nakon više od dva desetljeća praćenja 1.771 žena od onih koje su učestvovale u istraživanju razvila je demenciju. Za svaki od sedam faktora koji bi potencijalno mogao smanjiti rizik od demencije žene su dobile do jedan bod, pri čemu nula bodova podrazumijeva loše zdravlje, a jedan bod idealno zdravlje, dakle najviša ocjena zdravstvenog stanja mogla je biti sedam. Prosječna ocjena na početku istraživanja bila je 4,3, a nakon deset godina 4,2.

Naučnici su zaključili da se porastom ocjene za jedan bod smanjuje rizik od demencije za šest posto. Ipak, ističu da nisu mogli utvrditi kako faktori poput prestanka pušenja utječu na rizik od razvoja demencije kasnije u životu. Pored svega navedenog, mogu ga smanjiti kvalitetan san, ''vježbanje'' moždanih vijuga, kao i održavanje bliskih odnosa s ljudima oko nas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.