KORISNO

Najčešći alergeni u proljeće

Uzročnici mogu da budu i različite materije iz okoline ili hrane

U tijelo ulaze disajnim sistemom iz zraka. Railly News

Z. K.

11.4.2023

Alergija je prejaka reakcija imunog sistema na uobičajeno neopasne materije kao što su polen ili dlaka kućnog ljubimca. Uobičajeni alergeni mogu da budu različite materije iz okoline ili hrane, a najčešći su oni koji u tijelo ulaze disajnim sistemom iz zraka, dok su rjeđi oni iz hrane ili lijekovi.

Razgranati grm

S obzirom na to da smo sada u proljeću, ovo su neki od najčešćih alergena koji mogu da se jave.

Lijeska - Jednodomno stablo ili razgranati grm. Zbog pripadanja istoj porodici, između lijeske, crne jove i breze moguća je ukrštena reakcija. Cvjetaju prije listanja i smatraju se vjesnicima polenskih alergija.

Čempresi - Proizvode polen u velikim količinama. U kontinentalnim krajevima, polen čempresa je prisutan u zraku najčešće do juna, a na Jadranu kroz cijelu godinu.

Hrast - Ovo drvo je sinonim čvrstoće, snage i otpornosti. Mnogi ga smatraju svojevrsnim vladarom šume. Inače, hrast odlično podnosi zagađenja, pa se često može vidjeti i u urbanim sredinama. Često ga nazivaju i “otac svih šuma”.

Visoka koncentracija

Trave - U mnogim slučajevima su upravo trave uzročnici alergijskih reakcija. U gradovima se redovnim košnjom travnjaka smanjuje koncentracija polena u zraku.

Pitomi kesten - Polen pitomog kestena prisutan je u zraku krajem maja i tokom juna i ne doseže visoku koncentraciju.

Izrazito osjetljive osobe razviju simptome alergijske reakcije već pri niskoj količini polena, većina osjetljivih osoba razvije ih pri umjerenoj, dok pri visokim i vrlo visokim nivoima sve osobe osjetljive na polen razviju simptome alergijske reakcije.

Klinički oblici

Najčešći klinički oblici alergija su alergijski rinitis (upala nosne sluznice), konjunktivitis, rinosinusitis, edem larinksa (otečeno ždrijelo), urtikarije i kožne alergije, alergijski bronhitis i bronhospazam, a uobičajeni alergeni su polen, grinje, spore plijesni, perut kućnih ljubimaca, hrana, ubodi insekata i materije iz okoline ili sastojci hrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.