NEZVANI GOSTI

Dr. Đugum za "Avaz" o prevenciji ujeda krpelja i liječenju infekcije

Najveći problem je što ne osjetimo ubod krpelja, a ostane u nama

Prim. mr. sci. dr. Mirsad Đugum. Printscreen

Nerma Ajnadžić

25.4.2023

Sa sunčanim vremenom i izletima u prirodu dolazi i nešto manje pozvan gost – krpelj. Oni su brojčano konstantno u porastu.

Probem kod ujeda krpelja je taj što se jako teško može uočiti, jer ne izaziva svrab, bol i trenutnu iritaciju kože.

Kako se preventivno zaštiti za portal „Avaza“ govorio je osnivač i direktor PZU „Atrijum“ prim. mr. sci. dr. Mirsad Đugum.

Spriječiti direktni kontakt s kožom

- U suštini prevencija je izbjegavanje boravka u šumama, posebno koja je s puno rastinja. Također, treba nanijeti sredstva na kožu koja bi štitila od infekcije koja može nastati ubodom insekata te nositi svijetlu odjeću koja prekriva udove kompletno. Pantole treba uvući u čarape ukoliko se kreće gustim rastinjem da bi se spriječio direktni kontakt s kožom – kazao je prim. mr. sci. dr. Đugum.

Dodao je da u upotrebi nema posebnih sprejeva za tijelo koji bi potencijalno mogli spriječiti ujed krpelja.

- Imaju oni koji spriječavaju infekciju koja nastaje ukoliko dođe do uboda. Ti repelenti se mogu koristiti za smanjivanje mogućnosti infekcije. Osim maksimalnog opreza, nema ništa posebno. Ako dođe do ujeda krpelja, treba nastojati što prije otkloniti krpelja. Izvaditi ga kompletnog, ne da ostaju dijelovi. To treba učiniti što prije, a najkasnije u toku prva 24 sata od ujeda. Tako se stvara manje mogućnosti za prenošenje infekcija. Ako je on oboljeli krpelj koji bi mogao da prenese lajamsku bolest, treba ga što prije izvaditi, defincirati područje koje je krpelj ujeo te pratiti razvoj u smislu hoće li doći do reakcije. To može biti crvenilo, obično se kod uboda javlja crvenilo, a kasnije se može javiti hiperzenzitivna reakcija na samom dijelu ujeda, sa pojavom lokalnih vezikula ili postula, ili do oštećenja same kože na tom dijelu i sa otokom i bolom koji se razvije kod pojedinih pacijenata – istakao je prim. mr. sci. dr. Đugum.

Antibiotska terapija

Naglasio je da pacijenti vrlo često sami izvlače sve to, ali da je veoma bitno da se krpelj izvuče kompletan, u suprotnom može doći do oboljenja.

- Obično se ispod kože vidi da je ostao dio krpelja. To treba se otkloniti ili se odmah javiti ljekaru kako bi on to uklonio. U suštini, ne treba odmah antibiotska terapija već treba paziti i gledati kako se razvija lokalni dio. Negdje gdje imamo visoku incidencu da su krpelji oboljeli sa velikim procentom, ide se odmah s određenim antibiotskim lijekovima. Ali to je od regiona do regiona. U suštini se ne preporučuje antibiotska terapija ukoliko ne dođe do reakcije na samoj kaži, poput većeg crvenila, pustula – kazao je prim. mr. sci. dr. Đugum.

Zaključio je riječima da ujed krpelja može biti opasan ukoliko se ne liječi.

- Najveći problem je što ne osjetimo ubod krpelja, a ostane u nama. To je bezbolan ubod, ali jako nezgodan što se dio njega može sam otkinuti – naglasio je prim. mr. sci. dr. Đugum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.