NAŠA TEMA

Bazocelularni rak je najčešće oboljenje kože kapaka

Glavnu ulogu u nastanku oboljenja ima izlaganje UV zračenju bez zaštite. Sporoinvazivan je, a, ukoliko se na vrijeme otkloni, izlječiv je u 95 posto

Na karcinom kapaka otpada 5-10 posto svih karcinoma kože. Vision eye institute

12.5.2023

Maj je mjesec u kojem se pojačano radi na podizanju svijesti o karcinomu kože. Širom svijeta se organiziraju brojne aktivnosti s ciljem prevencije i ranog otkrivanja ovih oboljenja. Kako je očna jabučica od okoline zaštićena kožom kapaka i adneksima tako se i oftalmolozi pridružuju dermatolozima u borbi protiv karcinoma kože i daju svoj doprinos s ciljem smanjenja ovih oboljenja, kazala je dr. Enesa Begović, oftalmologinja.

Uzroci nastanka

- Od ukupnog broja svih karcinoma kože, na karcinome kapaka otpada 5-10 posto. Bazocelularni karcinom je najčešći karcinom kože periokularne regije i češći je na donjem nego na gornjem kapku. Prema patohistološkoj klasifikaciji, po učestalosti, slijede ovi karcinomi: skvamocelularni, sebacealni, maligni melanom te karcinom Merkelovih ćelija.

Objasnila je i koji su to uzroci i mehanizmi nastanka ove opasne bolesti.

- Bazocelularni karcinom je najčešći karcinom kože kapaka. U etiologiji glavnu ulogu ima izlaganje UV zračenju bez zaštite. Tumor je sporoinvazivan, a, ukoliko se na vrijeme otkloni, izlječiv je u 95 posto slučajeva - dodaje dr. Begović.

Skvamocelularni karcinom pretežno nastaje kod starijih osoba kao rezultat dugotrajnog kumulativnog efekta nakon izlaganja ultravioletnim zracima.


Dr. Begović: Pojava kod starijih osoba. Avaz

- Ovi pacijenti imaju sklonost ka razvijanju solarne (aktiničke) keratoze koja predstavlja prekarcinomatoznu promjenu. Postoji direktna zavisnost u pojavi ovog karcinoma i dužini izlaganja UV zračenju s udvostručavanjem vjerovatnoće sa svakim opadanjem geografske širine od 8 do 10 stepeni – ističe oftalmologinja.

Karcinom sebacealnih žlijezda koje se nalaze u kapcima vrlo je težak za kliničku dijagnostiku.

Brzo širenje

Prognoza je loša jer se brzo širi u limfne žlijezde.

- Predisponirajući faktor može biti prethodna radioterapija zahvaćene regije, kod mlađih pacijenata se spominje virusna etiologija (AIDS). Za razliku od bazo i skvamocelularnog karcinoma, nije utvrđena poveznica s izlaganjem UV zračenju – navodi dr. Begović.

Terapija karcinoma kože kapaka je različita. Može biti hirurška s odstranjenjem tumora do u zdravo tkivo.

- Ukoliko su zahvaćene dublje strukture, rade se i ekstenzivne procedure vađenja cijelog sadržaja očne šupljine. Dodatna terapija zračenjem i hemoterapija rade u slučaju određenih vrsta karcinoma - kazala je dr. Enesa Begović.

Za pacijente, dodaje dr. Begović, kod kojih je došlo do pojave metastaza ili do lokalnog širenja, ciljana sistemska terapija novim lijekovima daje obećavajuće rezultate u liječenju, naročito ako se radi o bazocelularnim i skvamocelularnim karcinomima.

Koja je prevencija

- Prevencija se sastoji u zaštiti kože od prekomjernog izlaganja UV zracima. Savjetuje se upotreba zaštitnih krema i nošenje šešira sa širokim obodom. Imunokompromitirani pacijenti ili pacijenti koji su imali zračenje te oni mlađe životne dobi trebaju biti pod posebnim nadzorom zbog eventualne pojave pridružene sistemske bolesti - navela je dr. Begović.

Zbog mogućnosti ponovne pojave karcinoma potrebne su redovne oftalmološke kontrole i praćenje pacijenata i nakon završenog tretmana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.