OLAKŠAJTE SEBI

Pet dodataka prehrani koji će vam pomoći ako patite od zatvora

Zatvor je problem s kojim se bori do 20 posto odraslih osoba širom svijeta

Aloa vera je itekako korisna. Printscreen

M. Z.

25.5.2023

Zatvor je problem s kojim se bori do 20 posto odraslih osoba širom svijeta. Radi se o poremećaju koji može imati značajan utjecaj na kvalitet života, a prate ga simptomi kao što su rijetko pražnjenje crijeva, tvrda stolica, osjećaj nepotpunog pražnjenja...

Drugi tretmani

Hronični zatvor liječi se promjenom načina života, laksativima i drugim lijekovima. Tu su i drugi tretmani, ali i određeni suplementi za koje se pokazalo da mogu pomoći uspavanoj probavi.

Dodaci prehrani koji mogu ublažiti zatvor su:

1. Magnezij

Magnezij igra bitne uloge u našem tijelu, a određeni oblici mogu pomoći i kod zatvora. Između ostalog, istraživanja su pokazala da magnezijev oksid, magnezijev citrat i magnezijev sulfat poboljšavaju simptome zatvora.

Ono što morate imati na umu je da magnezijev sulfat može uzrokovati nuspojave kao što su nadutost i proljev. Također, u slučaju bilo kakvih zdravstvenih problema obavezno se posavjetujte s ljekarom o uzimanju magnezija.

2. Probiotici

Istraživanja sugeriraju da neravnoteža crijevnih bakterija može pridonijeti određenim vrstama zatvora. Uzimanje probiotičkih dodataka može pomoći u održavanju uravnoteženog crijevnog mikorbioma te stoga može pomoći i u smanjenju simptoma zatvora.

Probiotici, pokazala su istraživanja, povoljno utječu na učestalost i konzistenciju stolice te na vrijeme koje je hrani potrebno za kretanje kroz debelo crijevo. Ipak, potrebno je provesti dodatne studije o toj temi.

3. Vlakna

Dodaci s vlaknima često se koriste za liječenje zatvora. Vlakna stimuliraju sluznicu debelog crijeva i tako pomažu u omekšavaju stolice te ubrzavaju prolazak kroz debelo crijevo.

Bitno je znati da nisu sve vrste vlakana prikladne za ublažavanje zatvora, zato biste se o njihovu uzimanju trebali posavjetovati sa zdravstvenim djelatnikom.

Ipak, topiva vlakna, poput psilijuma, mogu pomoći u poboljšanju konzistencije stolice.

4. Aloe vera

Aloe vera koristi se kao prirodni lijek za mnoga stanja, uključujući i zatvor. Istraživanja su, naime, pokazala da aloe vera povećava izlučivanje sluzi iz debelog crijeva i ima laksativna svojstva.

Postoje istraživanja koja sugeriraju da dodaci s aloe verom mogu pomoći kod liječenja zatvora, posebno ako je povezan sa sindromom iritabilnog crijeva. Naravno, aloe veru koristite tek nakon što ste o njenoj primjeni razgovarali sa zdravstvenim radnikom.

Štetni učinci

5. Sena

I sena je biljni laksativ koji se obično koristi za ublažavanje simptoma zatvora. Sadrži spojeve senozide, koji potiču kretanje tvari kroz probavni trakt.

U jednom istraživanju, koje je trajalo 28 dana, istraživači su osobama sa zatvorom svakodnevno davali gram sene. Tim se osobama značajno poboljšala učestalost stolice i ukupan kvalitet života u poređenju sa skupinom koja je uzimala placebo.

Napominjemo da sena može dovesti do štetnih učinaka ako se dugo koristi u visokim dozama. Zato je i ona jedna od tema o kojoj biste obavezno trebali razgovarati s ljekarom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.