NAŠA TEMA

Dr. Reuf Karabeg: Kako se riješiti deformiteta kontura trbušnog zida

Idealan kandidat za ovu hiruršku proceduru je pacijent čija tjelesna težina ne prelazi 20 posto od idealne tjelesne težine

Dr. Karabeg: Možete i šetati, trčati. Avaz

6.7.2023

Ljeto je uveliko počelo, što znači odmor na moru ili kupanje u bazenima. Međutim, veliki problem većini žena, kaže prof. dr. Reuf Karabeg, predstavlja višak kilograma u predjelu stomaka. Naročito je u kupaćem kostimu teško prikriti taj višak kilograma.

Zategnuti mišići

- Želite izgledati vitko i lijepo? Najlakše će biti da se odreknete slatkiša, reducirate unos kalorija, preskočite koji obrok ili ga zamijenite voćem i povrćem. Možete i šetati, trčati. Međutim, ono što ne uspijete napraviti tjelovježbom, povećanom sportskom aktivnošću i laganom dijetom, tu je estetska hirurgija. Najčešće se koriste metode liposukcije ili abdominoplastike - kaže dr. Karabeg.  

Liposukcija je operativna estetska procedura kojom se odstranjuje potkožno masno tkivo u namjeri da se dovede tijelo u sklad s današnjom percepcijom atraktivnosti.

Ova metoda se koristi podjednako i kod žena i kod muškaraca.  

- Nažalost, liposukcijom, jednostavnijom metodom od abdominoplastike, ne može se odstraniti višak kože išarane strijama. Abdominoplastika, estetska hirurgija trbušnog zida, indicirana je kod pacijenata koji žele korekciju deformiteta kontura trbušnoga zida zbog viška kože i potkožnog masnog tkiva, ali i zbog mišićno-fascijalne i kožne laksativnosti (slabosti, razvučenosti). Tada se višak kože mora odstraniti (sva koža ispod pupka) i zategnuti mišići prednjeg trbušnog zida. To je abdominoplastika - naglašava dr. Karabeg. 

Dobro motiviran

Idealan kandidat za ovu hiruršku proceduru je pacijent čija tjelesna težina ne prelazi 20 posto od idealne tjelesne težine, koji je dobro motiviran i spreman prihvatiti neizbježni (mada dobro skriveni) ožiljak za poboljšanje izgleda. Kada govorimo o ženama, to su one koje ne planiraju dalje rađati.

Dr. Karabeg: Mali ožiljak. Avaz

- Najčešće se operativnom zahvatu podvrgavaju žene nakon porođaja i odluke da više neće rađati, osobe koje su puno izgubile na težini ili s maldistribucijom potkožnog masnog tkiva s lokaliziranom gojaznošću.

Da se razumijemo, žene i nakon ove procedure mogu ponovo rađati, ali isto tako i pokvariti estetski rezultat koji smo dobili operativnim zahvatom. Bolje rečeno, trudnoćom mogu ponovo dobiti strije i višak kože. I, naravno, mogu ponovo biti operirane ukoliko je novom trudnoćom novonastali deformitet izražen u mjeri da subjektivno i objektivno zahtijeva korekciju - ističe dr. Karabeg.

Postoje dva tipa

Neki pacijenti, govori dr. Reuf Karabeg, često se javljaju zbog funkcionalne tegobe. Pacijenti u određenim položajima tijela imaju bolove i osjećaj težine po dnu trbuha koji nestaju nakon operativnog zahvata. Logično slijedi da se ovoj proceduri podvrgavaju i muškarci (33 posto). 

Postoje dva tipa abdominoplastike, i to mini abdominoplastika, koja je manje ekstenzivna operacija i indicirana je kada je deformitet primarno ispod pupka, te totalna abdominoplastika, koja se radi kada postoji deformitet u cijelom trbušnom zidu. 

Oporavak traje 10-ak dana

Abdominoplastika podrazumijeva odstranjivanje rastegnute ili strijama “išarane” kože, reduciranje potkožnog masnog tkiva i zatezanje trbušnih mišića. Intervencija se radi u općoj anesteziji, a dužina operativnog zahvata je do 2 sata i 30 minuta kod abdominoplastike, a oko sat kod liposukcije.

Kada se radi kombinacija, što je najčešće, procedura traje oko 3 sata. Hospitalizacija može biti 24 sata, ali ako pacijent preferira, može ostati u bolnici i 2 dana.

- Postoperativni tok je minimalno bolan (par dana) ili, može se reći, uglavnom bezbolan. 

Oporavak traje 10-ak dana kod liposukcije, kada se pacijent može vratiti svakodnevnim obavezama uz nošenje trbušnoga steznika naredne tri sedmice. Ožiljak koji preostane nalazi se na diskretnom mjestu koji je pokriven kupaćim kostimom. Dvodjelnim, za razliku od prije operativnog zahvata – navodi dr. Reuf Karabeg.

Abdominoplastikom je zadovoljno barem 97 posto pacijenata. Istu proceduru bih preporučio i drugima. Kod ostalih se ponekad mora uraditi dodatna korekcija, najčešće minimalna liposukcija koja može biti bez hospitalizacije na bazi ’’vanjskog pacijenta’’. Još nije kasno da se uradi operativni zahvat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.