NAŠA TEMA

Najpopularnija estetska procedura na svijetu: Povećanje grudi - simbola ženstvenosti

Kritična odluka za finalni rezultat je ovisna o iskustvu i manuelnoj vještini odabranog hirurga

Treba odabrati pravi implantat. Facebook

28.4.2023

Augmentacijska mamoplastika je stručni naziv za povećanje nedovoljno razvijenih grudi, najpopularniju estetsku proceduru na svijetu. Više od 300.000 žena u SAD ugradi silikonske umetke godišnje. Ipak, govori prof. dr. Reuf Karabeg, zaboravlja se da se implantatima za povećanje grudi mogu restaurirati asimetrične, ali i podići gravitacijom spuštene grudi (operacijom podizanja grudi ili tzv. mastopeksijom).

Izbor implantata

- U početku moram naglasiti činjenicu da ovakve pacijentice trebamo razumjeti. Obično su najveći protivnici ugradnje implantata žene koje imaju lijepo formirane grudi. Osobe s potpuno ili nedovoljno razvijenim grudima, ili osobe čije su grudi nakon višekratnih trudnoća izgubile jedrinu, posmatrajmo s aspekta “ona”, a ne “ja” (koja ih imam lijepe). Dakle, potrebno je staviti se u poziciju takvih žena - kazao je dr. Karabeg.

Kritična odluka za finalni rezultat je ovisna o iskustvu i manuelnoj vještini odabranog hirurga te je bazirana na izboru implantata, hirurškom pristupu i mjestu postavljanja implantata. Kod izbora implantata razmatra se njihova veličina, da li postaviti implantat teksturirane ili glatke ovojnice, da li je prikladniji okrugli, anatomski, visokog, niskog profila, punjen silikonom ili fiziološkom otopinom itd.


Dr. Karabeg: Različite kombinacije. Avaz

- Hirurški pristup može biti rezom ispod dojke, oko bradavice ili iz pazuha. Mjesto postavljanja implantata može biti ispod mišića na više načina (rijetko totalno ispod mišića ili češće dual-plane 1, 2 ili 3) i iznad mišića na dva načina, ispod mliječne žlijezde ili ispod fascije prsnog mišića. Svaki od implantata i tehnika ima svoju indikaciju - navodi dr. Karabeg.

Najbolja odluka

Najveća umjetnost estetskog hirurga, dodaje ljekar, upravo je u pravilnoj i najboljoj odluci za svakog pacijenta jer rijetko kod jedne procedure postoji toliko različitih mogućih kombinacija kao kod povećanja grudi. Stoga oprez. Odabir hirurga koji će izvesti operativni zahvat je odluka pacijenta, ili roditelja, ako je u pitanju maloljetna osoba. Mora biti minuciozan, treba istražiti reference, prije svega stručne i medicinski priznate.

Korekcija prije ili nakon trudnoće

Poznato je da se u toku trudnoće dojke pripremaju za proces dojenja i da se samim tim uvećavaju, dožive metamorfozu, koža se „razvlači“ i pretrpi tzv. stres. Rijetko koje dojke nakon te metamorfoze ostanu čvrste i jedre, odnosno onakve kakve su bile prije trudnoće.

- Nakon trudnoće i dojenja (koje nikad nije kompromitirano ugradnjom implantata) kod žena koje već sada imaju implantate moguće ih je zamijeniti iste tzv. trajnim, a kod žena koje nemaju implantate, a žele vratiti jedrinu i čvrstoću grudi može se uraditi operacija koja je obično kombinacija podizanja i uvećanja. Ovdje je pravi čas da nastupi estetski hirurg - govori dr. Reuf Karabeg.

Treba naglasiti da, ukoliko žena ima implantate i nakon određenog vremena procijeni da bi željela drugačije dojke, veće ili manje, moguće je da joj se ostvari želja ugradnjom novih implantata. Do sada, kaže dr. Karabeg, nije imao slučaj da je osoba kojoj su ugrađeni implantati željela da joj se oni odstrane i da se grudi vrate u veličinu koju je pacijentica imala prije povećanja.

Pravilan izbor

- Pravilan izbor je ključ koji osigurava zadovoljstvo pacijentice i hirurga te smanjuje mogućnost komplikacija. Edukacija pacijenata o proceduri je od vitalnog značaja, tako da se procedura detaljno prezentira i prodiskutira s pacijenticama na konsultacijama prije samog zahvata. Pacijentica još jednom mora biti uvjerena da poslije operacije neće imati problema s dojenjem - dodaje dr. Karabeg.

Operacija u trajanju 50-70 minuta, s bezbolnim postoperativnim tokom, čini pacijenticu zadovoljnijom i sretnijom svojim odrazom u ogledalu. Bolja komunikativnost i rezultati na poslu se podrazumijevaju.

Emotivni i seksualni život se poboljšavaju. Nema više psiholoških barijera. Žena postaje samouvjerenija, sigurnija, otvorenija u društvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.