NAŠA TEMA

Spuštenost očnog kapka može dovesti do sljepila

Regija oka je najvažnije mjesto izražavanja ljudskih emocija i interpersonalne komunikacije, ali i područje lica koje prvo pokazuje znakove starenja

Regija oka je najvažnije mjesto izražavanja ljudskih emocija. CUTIS

8.4.2023

Blefaroplastika je operativna metoda uljepšavanja očnih kapaka, prije svega, zbog viška kože, ali i modrikastih vrećica na kapcima i vidljivim masnim jastučićima. Ptoza očnog kapka je oboljenje koje dovodi do spuštanja ili padanja kapka (jednostrano ili obostrano) zbog raznih uzroka tokom života, ali i kongenitalno i koje može ometati vid.

Znakovi starenja

Opuštenost se može pogoršati, kaže prof. dr. Reuf Karabeg, nakon dužeg budnog stanja, kako se očni mišići osobe s vremenom umaraju. Ponekad se pad kapka naziva “lijeno oko”.

- Ako je dovoljno ozbiljna ptoza i ne liječi se, spušteni kapak može uzrokovati druga stanja, kao što su ambliopija (slabovidnost) i/ili astigmatizam. Posebno je važno da se ovaj poremećaj liječi kod djece u ranoj dobi, prije nego što počne ometati razvoj vida - kazao je dr. Karabeg.

Regija oka je najvažnije mjesto izražavanja ljudskih emocija i interpersonalne komunikacije, ali i područje lica koje prvo pokazuje znakove starenja. Koža oko očiju gubi elasticitet te mišići i koža postaju opušteni. Na gornjim kapcima se pokazuju preklopi kože. A na području ispod donjih kapaka nabori se produbljuju.

- S progresivnom slabošću mišića uzrokovanom starenjem masni jastučići oko očiju (na gornjem kapku 2, a na donjem kapku 3 jastučića) izbijaju prema naprijed i pojavljuju se kao vrećice. Pacijent odaje utisak tužnije i starije osobe od stvarnosti. Naravno da sve ovo kvari izgled očiju, ali i kompletan utisak lica - naveo je dr. Karabeg.

Višak kože

Lokalne, sistemske i endokrine bolesti, ali i način života (pušenje, alkohol, umor, nedovoljno sna...) mogu značajno utjecati na izgled ove regije. Starenje se počinje nagovještavati upravo u ovoj zoni. Starenjem uzrokovana neelastičnost vezivnog tkiva na gornjim kapcima stvara “višak kože” koji svojom težinom povlači kapke očiju prema dolje i lice dobiva starački izgled.

- Estetska korekcija kapaka, tj. blefaroplastika se treba razlikovati od ptoze kapka. To je poremećaj u kojem je gornji očni kapak spušten i ometa vid koji, ako se korekcija ne uradi na vrijeme, može dovesti i do sljepoće kod djece. Zato je naročito važno za ovaj poremećaj da se liječi na vrijeme kod djece, kako ne bi utjecalo na uredan razvoj vida - istakao je dr. Karabeg.


D. Karabeg: Važno liječiti. Avaz

Puno je razloga za nastanak ptoze kapka, a uzrok može biti urođen i stečen. Tada se radi operacija podizanja kapka (kapaka) koja je potpuno različita od operativnog zahvata uljepšavanja kapaka, tj. blefarioplastike.

Trajanje operacije i postoperativni oporavak

Operativna procedura uobičajeno traje ukupno 75-90 minuta za sva četiri kapka. Ako se rade samo gornji kapci, operativni zahvat traje 30-tak minuta. Najčešće se izvodi u lokalnoj anesteziji uz analgosedaciju (tzv. light anestezija) i potpuno je bezbolna.

- Važna je stoga što imamo mogućnost komuniciranja s pacijentom i on može praviti pokrete kapaka na naš zahtjev. Tako imamo odmah uvid u to šta smo napravili i da li treba još neka korekcija u isto vrijeme. U općoj anesteziji nemamo mogućnost “aktivne” kontrole rezultata te iskustvo hirurga mora biti veće - kazao je dr. Reuf Karabeg.

Današnji trend je da se masni jastučići ne odstranjuju, nego se redistribuiraju. Što znači da se za mlađi izgled oni premještaju s mjesta gdje ih ima u višku na mjesto gdje je nedostatak masnog tkiva. To je jedna od revolucionarnih promjena u odnosu na dosadašnje tehnike. Nažalost, nisu svi plastični hirurzi u mogućnosti izvesti ovakav vid operativnog zahvata.

Ako se hirurški zahvat ne izvede adekvatno, može promijeniti ekspresiju lica ili oštetiti funkciju kapaka koju može biti teško korigirati bez estetskih posljedica. Pažljiva hirurgija je od najvećeg značaja i hirurg početnik mora započeti s jednostavnijim tehnikama.

Predoperativna evaluacija

Iskustvo mu dozvoljava sigurnost u izvođenju naprednih tehnika. Stoga, precizna predoperativna evaluacija je esencijalna, ali i iskustvo hirurga je od najveće važnosti za dobar rezultat i zadovoljstvo pacijenta.

- Postoperativna njega je jednostavna. Pacijent nakon light anestezije ide kući dva sata nakon operativnog zahvata. Ukoliko je operacija izvedena u općoj anesteziji, pacijentu savjetujemo hospitalizaciju 4-6 sati. Hladne obloge se preporučuju do 48 sati - istakao je dr. Karabeg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.