NAŠA TEMA

Rano liječenje pigmentiranih madeža može spasiti život

Češće se javlja u populaciji bijelaca nego u populaciji crnaca te kod osoba svjetlije puti

Madež koji može biti potencijalno opasan. Avaz

5.5.2023

Iako se samo 4,6 posto svih karcinoma kože svrstava u melanome, oni su odgovorni za više od 65 posto smrtnih ishoda kada govorimo o karcinomu kože, kaže prof. dr. Reuf Karabeg. S obzirom na to da je hirurški zahvat jedini efikasan način liječenja, prepoznavanje i rano liječenje atipičnih pigmentiranih madeža bolesniku mogu spasiti život.

Stalno raste

- Učestalost javljanja melanoma stalno raste posljednjih godina, ali je istovremeno poraslo petogodišnje i desetogodišnje preživljavanje, što odražava poboljšanje dijagnostičkih metoda i načina liječenja. Učestalije se javlja u populaciji bijelaca nego u populaciji crnaca, te kod osoba svjetlije puti. Podjednaka je učestalost kod muškaraca i žena, ekstremno je niska kod djece, a raste sa starenjem kod odraslih - kaže dr. Karabeg.

Učestalost nastanka melanoma, govori ljekar, kao i drugih karcinoma kože povećava se izlaganjem ultravioletnom zračenju (sunčeve zrake, solarij). Drugi bitan faktor nastanka je hronična iritacija (npr. grudnjakom i sl.). Rizik za razvoj melanoma je viši kod ljudi svjetlije puti i svjetlije boje kose i očiju, kao i kod osoba s više od 50 madeža na tijelu i posebno kod madeža neuobičajenog izgleda.


Prof. dr. Karabeg: Bitni faktori. Avaz

- Ne treba zaboraviti niti genetsku predispoziciju te ljekar treba upitati pacijenta za melanome u porodici. Treba zaštititi djecu od opekotina, jer opekotine i predugo izlaganje suncu u djetinjstvu mogu povećati sklonost melanomu - navodi dr. Karabeg.

Promjena boje

Pojava novog pigmentiranog madeža treba uvijek pobuditi sumnju na melanom. 

Što više nabrojanih karakteristika pronađemo kod određenog pacijenta, sumnja na nastanak melanoma je veća, a to su: nepravilne površine u boji puti, smeđe ili crne s nijansama crvene, plave ili bijele boje, tamnjenje pigmentiranih lezija i nastanak pigmentiranih satelita, nedavno ili ubrzano povećanje, promjer viši od 10 mm, nepravilne ivice, izreckanost ili razuđenost, uzdignutost u odnosu na kožu, vertikalni rast, ulceracija, krvarenje, stvaranje kraste, nepravilna ispupčenja, svrbež ili zapaljenje s bolom ili peckanjem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.