KORISNO

Vrijeme je ljetnih odmora, na šta obratiti pažnju

Nekontrolirano izlaganje sunčevim zrakama i nekorištenje sredstava sa zaštitnim faktorom mogu izazvati negativne promjene na koži

Nakon kupanja se istuširajte. Healthline

Z. K.

18.7.2023

Vrijeme je ljetnih odmora, a juli i avgust većina koristi za odlazak u prirodu, pored rijeka, jezera, na morsku obalu... Bez obzira na to koliko dobro podnosite ljetne vrućine, ovo godišnje doba zahtijeva promjene načina života, od prehrane i odijevanja do rasporeda aktivnosti. 

Preventivne mjere

- Ako niste sigurni da je voda u kojoj se kupate čista, zbog mogućih infekcija izbjegavajte predug boravak u njoj, te pripazite da ne gutate tu vodu ili ronite otvorenih očiju, pa se obavezno nakon kupanja u takvoj vodi istuširajte - kažu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Nekontrolirano izlaganje sunčevim zrakama i nekorištenje sredstava sa zaštitnim faktorom mogu izazvati negativne promjene na koži, uključujući opekotine, ubrzano starenje te, u najgorem slučaju, karcinom kože - melanom.

- Bez obzira na tip kože najvažnije je pridržavati se osnovnih preventivnih mjera, kao što su preporuke da se aktivnosti na otvorenom pokušaju smanjiti u periodu od 10 do 17 sati, kada je najveći indeks UV zraka. Također, prilikom izlaganja sunčevim zrakama obavezno je, posebno za djecu, koristiti sredstva s najvećim zaštitnim faktorom (50) - naveli su iz INZ-e.

Razvoj infekcije

Ljeti su česti ugrizi ili ubodi različitih insekata, koji se mogu manifestirati crvenilom i svrbežom kože te velikim bolnim otokom. Mjesto uboda važno je održavati čistim, kako ne bi došlo do razvoja infekcije. Veoma je važno pokušati se suzdržati od češanja kože, jer se upravo na taj način najčešće omogući razvoj infekcije zbog ulaska mikroorganizama kroz ranicu nastalu češanjem.

U slučaju da se pojavi otok, stavite hladnu oblogu na mjesto uboda (mokar peškir ili kockice leda umotane u kuhinjsku krpu), kako biste ga smanjili. Ako dođe do razvoja infekcije ili neke neobične kožne promjene na mjestu uboda, te povraćanja ili poteškoća s disanjem, treba se što prije javiti ljekaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.