PREVENCIJA

Izbjegnite moguće rizike ljeti

U ljetnim mjesecima važno je piti dovoljno vode kako biste izbjegli dehidraciju

U ljetnim mjesecima važno je piti dovoljno vode. Healthline

Z. K.

1.8.2023

Ljeto može biti prekrasno vrijeme za uživanje u suncu, moru i zabavi na otvorenom, ali važno je također paziti na zdravlje, kako biste izbjegli moguće rizike i probleme koji se mogu pojaviti tokom toplih mjeseci. Evo nekoliko savjeta za očuvanje zdravlja tokom ljeta.

Hidratacija 

U ljetnim mjesecima važno je piti dovoljno vode, kako biste izbjegli dehidraciju. Voda pomaže u održavanju normalne tjelesne temperature i funkcioniranju vitalnih organa.

Zaštita od sunca 

Kada boravite na suncu, koristite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom (SPF), kako biste zaštitili kožu od štetnog UV zračenja. Također, nosite šešire i sunčane naočale, kako biste zaštitili oči i lice od sunčevih zraka.

Umjereno sunčanje 

Iako sunce pruža važne vitamine, važno je izbjegavati produženo izlaganje suncu, posebno u najtoplijim dijelovima dana. Potražite hlad i izbjegavajte sunce između 10 sati ujutro i 16 sata poslijepodne.

Fizička aktivnost 

Nastavite s redovitom tjelesnom aktivnošću tokom ljeta, ali pripazite na toplotne valove. Vježbajte u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima kada su temperature niže.

Zdrava prehrana 

Uživajte u sezonskom voću i povrću koje je bogato hranjivim tvarima i vlaknima. Izbjegavajte preteške obroke i preferirajte laganu i svježu hranu.

Sprečavanje toplotnog udara 

Ako planirate duži boravak na suncu, osigurajte hlad i koristite hladne obloge ili ručnike natopljene hladnom vodom, kako biste spriječili toplotni udar.

Prevencija povreda u vodi 

Ako se kupate u moru, jezeru ili bazenu, budite oprezni i pridržavajte se sigurnosnih pravila, kako biste izbjegli nezgode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.