SAVJETI STRUČNJAKA

Koje je idealno vrijeme da se povrće skine s vatre: Da se ne prekuha i ne izgubi vitamine

Termička obrada različitih vrsta povrća zavisi od vrste, a ukoliko se ono kuha predugo, može da izgubi hranljive materije

Važno je koliko dugo kuhat epovrće. Facebook

M. Z.

4.8.2023

Kuhanje hrane olakšava varenje i povećava apsorpciju mnogih nutrijenata, pokazala je studija koju su stručnjaci Univerziteta Harvard proveli 2009. godine. 

Ipak, postoje hranljive materije čiji se nivo smanjuje nakon termičke obrade, a kako navodi medicinska platforma Healthline, najčešće su to: vitamini rastvorivi u vodi, vitamin C i vitamini B kompleksa – tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kiselina, pirodiksin, folna kiselina, kobalamin, vitamini rastvorivi u mastima: vitamini A, D, E i K minerali: kalij, magnezij, natrij i kalcij.

Po navodima kulinarskog portala Fine Dining Lovers, ovo je preporučeno vrijeme kuhanja za različite vrste povrća, piše Alo.rs.

Buranija

kuhanje u vodi: 6-8 minuta

kuhanje na pari: 5-8 minuta

Šparoga

kuhanje u vodi: ne preporučuje se

kuhanje na pari: 8-10 minuta

Cvekla

kuhanje u vodi: 30-60 minuta

kuhanje na pari: 40-60 minuta

Brokule

kuhanje u vodi: 4-6 minuta

kuhanje na pari: 5-6 minuta

Prokule

kuhanje u vodi: 5-7 minuta

kuhanje na pari: 8-10 minuta

Karfiol

kuhanje u vodi: 4-6 minuta

kuhanje na pari: 3-5 minuta

Mrkva

kuhanje u vodi: 5-10 minuta

kuhanje na pari: 4-5 minuta

Patlidžan

kuhanje u vodi: ne preporučuje se

kuhanje na pari: 5-6 minuta

Gljive

kuhanje u vodi: ne preporučuje se

kuhanje na pari: 4-5 minuta

Grašak

kuhanje u vodi: 8-12 minuta

kuhanje na pari: 4-5 minuta

Paprika

kuhanje u vodi: ne preporučuje se

kuhanje na pari: 2-4 minuta

Krompir

kuhanje u vodi: 15-20 minuta

kuhanje na pari: 10-12 minuta

Špinat

kuhanje u vodi: 2-5 minuta

kuhanje na pari: 5-6 minuta

Tikvica

kuhanje u vodi: 3-5 minuta

kuhanje na pari: 4-6 minuta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.