KOBNA SMRT

Tinejdžer u Americi preminuo nakon što je isprobao viralni izazov s ljutim čipsom

Prvi put predstavila ga je kompanija "Paqui" 2016. godine, a izazov uključuje konzumaciju samo jednog tortilja čipsa

Viralni trend izvao smrt tinejdžera. Facebook

D. R.

9.9.2023

Popularni TikTok izazov završio je tragično za porodicu tinejdžera iz američke savezne države Masačusets. Bostonska televizijska stanica saopćila je da je 14-godišnji Haris Volobah (Harris Wolobah) preminuo prošle sedmice samo nekoliko sati nakon sudjelovanja u izazovu s ljutim čipsom u školi.

"One Chip Challenge" je viralni trend u kojem je potrebno pojesti čips koji sadrži najljuću papričicu na svijetu, a zatim izdržati što duže bez konzumiranja bilo čega što bi moglo olakšati osjećaj ljutine.

Prvi put predstavila ga je kompanija "Paqui" 2016. godine, a izazov uključuje konzumaciju samo jednog tortilja čipsa koji je začinjen "Carolina Reaper" i "Naga Viper" ljutim papričicama. Ovaj čips dolazi u kutiji u obliku lijesa s opširnim upozorenjem na poleđini koje naglašava da je namijenjen isključivo odraslima.

@cheekyboyos Replying to @spicymamabears Comment what we should do next 😬 #spicy ♬ original sound - the cheeky boyos

Obdukcija u toku

Doktori su objasnili kako prekomjerna količina kapsaicina, spoja koji je zaslužan za ljutinu čili papričica, može uzrokovati bolove u prsima ili palpitacije srca. U ovom slučaju, obdukcija je još uvijek u toku.

- Ponekad vidimo ljude koji imaju jaku bol u prsima ili osjećaju palpitacije. Dakle, cijeli niz problema koji su povezani s ovim izazovom - objasnila je dr. Lauren Rajs (Rice). U danima nakon tragedije, na web stranici "GoFundMe" osnovan je fond u čast mladića i skoro je dostigao cilj od 30.000 dolara.

Osim toga, najnovija objava na Instagram profilu kompanije "Paqui", koja datira iz marta ove godine, sadrži nekoliko komentara koji zahtijevaju da se zatvori, prenosi Index.hr.

Napad na kompaniju

- Tinejdžer je danas izgubio život u Bostonu. Trebali biste biti zatvoreni. Strašno je to što radite zbog profita - glasi jedan komentar. "Potpuna je ludost da ova kompanija može prodavati ovaj proizvod", napisao je drugi korisnik.

TikTok je još prošle godine na sve videe o "One Chip Challengeu" stavio napomenu kako sudjelovanje u toj aktivnosti može izazvati ozbiljne posljedice, a izazov je zabranilo i nekoliko škola u Americi nakon što su njihovi učenici završili u bolnici nakon konzumacije najljućeg čipsa.

@brutamerica A 14-year-old died a few hours after eating the world’s hottest potato chip. #onechipchallenge #fyp #spicychallenge #spicy ♬ original sound - Brut.
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.