SAVJETI

Ne nosite čarape dok spavate

Uredu je da povremeno, ako vam je hladno, to uradite, ali neka to ne bude prečesto

Čarape mogu ograničiti protok krvi. Facebook

Z. K.

13.10.2023

Navika da se spava u čarapama, izgleda, nije dobra. Uredu je da povremeno, ako vam je hladno, to uradite, ali neka to ne bude prečesto, jer usporava cirkulaciju, a može izazvati i neke od kožnih infekcija.

Utječe na cirkulaciju 

čarape osiguravaju da su naša stopala topla, što privremeno može povećati cirkulaciju krvi. Ali ako duže nosite čarape, učinak je suprotan pa se protok krvi smanjuje.

Rizik od kožnih infekcija 

obratite pažnju na vrstu tkanine od koje su izrađene vaše čarape. Sintetički materijali, poput poliestera ili najlona, nisu ugodni za kožu i ne dopuštaju vašim stopalima da dišu. Noćno znojenje je prilično uobičajeno, a ako spavate pod teškim pokrivačem, vlažno i toplo okruženje stvara savršeno tlo za razmnožavanje bakterija koje mogu da utječu na vaša stopala.

Ako su neke jake hemikalije, kao što su boje i smole, bile iskorištene za izradu vaših čarapa, velike su šanse da ćete razviti iritaciju i osip. Elastične trake koje drže čarape na nogama često su preuske, pa biste se mogli probuditi s bolnim crvenkastim tragovima. Kao i svaki pripijeni komad odjeće, čarape s uskim elastičnim trakama mogu ograničiti protok krvi, uzrokujući oticanje.

Utječe na tjelesnu temperaturu 

kada se noću odmarate, tijelo nastavlja da radi i mnogo toga se događa dok spavate. Temperatura tijela mijenja se nekoliko puta tokom noći, a mi bolje spavamo kada nam je hladnije. Ako nosite čarape koje nisu od prozračnih tkanina, vaša tjelesna temperatura može porasti i ometati vam san.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.