RIJEČ STRUKE

Prof. dr. Reuf Karabeg: Klempavost kod djece dovodi do traume

Korekcija se radi prije polaska djeteta u školu, jer je do tada hrskavica završila svoj razvoj skoro u potpunosti, kazao je dr. Karabeg

Oporavak je jednostavan. Facebook

3.12.2023

Klempavost može biti i estetski i psihološki problem te može kod djeteta dovesti do razvijanja kompleksa, a kojeg se teško može osloboditi, posebno kada krene u vrtić ili školu. Da taj kompleks zaista postoji kod nekih ljudi s deformacijom ušiju, govori činjenica da i mnoge odrasle osobe žele korigirati ovaj estetski nedostatak, govori prof. dr. Reuf Karabeg, plastični i estetski hirurg.

Promjena izgleda

- Kako se nepravilnost uočava u ranom djetinjstvu, mnogi roditelji su u nedoumici kada operisati klempave uši kod djeteta. Čak roditelji mnogo više imaju opterećenja zbog klempavih ušiju djeteta nego sama djeca jer se plaše da njihovi mališani ne budu ismijana od strane vršnjaka, insistirajući na operaciji vrlo rano.

 Stavovi hirurga su usaglašeni da se korekcija uradi prije polaska djeteta u školu, jer je do tada ušna hrskavica završila svoj razvoj sa 95 posto – govori dr. Karabeg.

Odstojeće uši, dodaje, predstavljaju veliko psihičko opterećenje za dijete jer su izložena ruganju i podsmijehu vršnjaka. Djevojčice su osjetljivija kategorija. To utječe na sampouzdanje i pravilno formiranje ličnosti. Zbog toga ne treba ovaj problem zanemariti, posebno ako to dijete opterećuje.

- Ovu vrstu operacija ubrajamo u red minimalnih operacija i s najmanjom traumom, a uz to dobijemo impresivnu i snažnu promjenu izgleda. Korekcijom klempavih ušiju uške se priljubljuju uz glavu ili se smanjuje njihova veličina. 


Dr. Karabeg: Psihičko opterećenje. Avaz

Postoje različite hirurške tehnike kojima se uške priljubljuju uz glavu, smanjujući na taj način preveliki ugao između zadnje strane uha i glave. Na našoj poliklinici radimo sopstvenu metodu oblikovanja hrskavice kojom se dobije prirodni oblik uha. Izuzetno rijetko se ovom metodom uho vrati u nepovoljan položaj – kazao je dr. Karabeg.

Lagan oporavak

Oporavak je jednostavan. Dijete nosi zavoj oko glave tri dana koji omogućava da proces zarastanja novoformirane uške teče nesmetano i da u ranom postoperativnom periodu ne bi došlo do povrede ili presavijanja uški, što bi moglo dovesti do recidiva deformiteta. 

Narednih dana, počevši od 4. dana, do mjesec nosi se elastična trakica da bi se spriječilo savijanje uški. Ožiljak nije uočljiv jer se nalazi na stražnjoj strani uški.

Lokalna anestezija

- Na našoj poliklinici svaki zahvat koji je moguće preferiramo da izvodimo u analgosedaciji. Tako je i kod korekcije odstojećih ušiju. Ova vrsta anestezije obezbjeđuje komfor djetetu, ali i hirurgu koji obavlja operativni zahvat. Dijete nema boli, nema straha, opušteno je ili spava i ne sjeća se samog izvođenja procedure.

 Ova vrsta anestezije nije opšta anestezija. Naravno, sve ovo se ne bi moglo postići bez iskusnog anesteziologa koji čitavo vrijeme prati vitalne funkcije i ne dozvoljava bilo kakav negativan efekt primijenjenih lijekova – rekao je dr. Karabeg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.