SAVJETI

Budite umjereni u jelu i piću tokom slavlja

Važno je tokom dana, uoči slavlja, imati uobičajene obroke doručak i lagani ručak

Dvije, tri čaše vina ili nekog drugog pića sasvim je u redu pijuckati uz večeru. Facebook

Dž. R.

31.12.2023

Novogodišnji praznici ne mogu proći bez bogate trpeze kojoj je teško odoljeti, a onda, po ustaljenom pravilu, slijedi grižnja savjesti. Mnogi tako čitav januar, pri pogledu u ogledalo, sami sebi prebacuju pune tanjire, kalorične zalogaje, masno meso, neodoljive slatkiše, litre gaziranog pića i alkohola.

Dopuštene greške

Osim što se vidi na figuri, pretjerivanje u hrani i piću, odražava se i na zdravlje, a kako vam se to ne bi dogodilo doktori savjetuju da imate mjeru. U novogodišnjoj večeri neki se raduju dolasku nove, a neki žale za starom godinom. Sve to propraćeno je dobrim raspoloženjem, bogatom trpezom i ponekom čašicom viška.

Bitno je da budete svjesni i razumni i shvatite da provod neće biti bolji ako više jedete ili pijete. Važno je tokom dana, uoči slavlja, imati uobičajene obroke, doručak i lagani ručak jer je tada manja šansa da ćete pretjerati uvečer. Naravno da nam je u toj noći dopušteno i nekoliko grešaka i one se sigurno neće primijetiti na nekome ko inače vodi računa o tome šta i koliko jede.

Međutim, to sigurno ne znači da možemo pojesti sve što se nalazi na stolu, nego ćemo sami sebi napraviti program, pa odabrati povrće i salatu, a od mesa ono koje nije previše masno. Priuštite sebi i desert, ali nemojte probati baš svaki kolač koji se nudi.

Ne pretjerivati

Od napitaka birajte vodu i po mogućnosti svježe cijeđene sokove. Jako je važno da, ukoliko možete, izbjegavate gazirane napitke. Mnogima je nemoguće u toj noći ne probati i alkohol. Može naravno, ali ne pretjerivati. 

Dvije, tri čaše vina ili nekog drugog pića sasvim je u redu pijuckati uz večeru, ali nemojte poslije toga sjedati za volan.

Važno je znati da za dobro raspoloženje alkohol nije potreban. Koliko ćemo biti disciplinirani najbolje ćemo vidjeti jutro poslije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.