RIJEČ STRUKE

Što je binokularni vid i zašto je važan

Više od polovine živaca glave učestvuje u procesu formiranja vida, kazala je dr. Begović

Probleme s vidom možete provjeriti zatvaranjem jednog oka. Facebook

3.2.2024

Prema medicinskoj definiciji, binokularni vid je sposobnost fokusiranja na objekt s oba oka istovremeno radi stvaranja jedne vizualne slike. Iako je nedostatak binokularne funkcije normalan kod dojenčadi, to nije slučaj kod djece i odraslih, jer je potrebno imati dobru dubinsku percepciju i 3D vid. Ovo je za portal “Avaza” kazala dr. Enesa Begović, oftalmolog.

Parni organ

- Binokularni vid odnosno vid koji podrazumijeva učešće oba oka različit je od vida svakog oka pojedinačno (monokularni vid) što možemo najlakše provjeriti ako npr. zatvorimo jedno oko i pokušamo dohvati i neki predmet sa površine radnog stola. Primijetit ćemo da je osjećaj dubine prostora znatno bolji uz učešće oba oka. Osim toga, gledanje sa oba oka omogućava nam da imamo šire vidno polje, vidna oštrina nam je također bolja ako gledamo sa oba umjesto jednim okom a kompenzovana je i slijepa pjega (područje u vidnom polju koje ne vidimo zbog projekcije vidnog živca u tom dijelu) – kazala je dr. Begović.

Oko kao parni organ, dodaje doktorica, ima mogućnost pokretanja u raznim pravcima i ponaša se kao kuglasti zglob. Pokretljivost svakog oka omogućena je učešćem očnih mišića kojih ima po 6 na svakom oku i koji se na određenim mjestima hvataju za očnu jabučicu naprijed dok se prema nazad prepliču u predjelu vrha očne šupljine u vidu konusa.

- Očna jabučica je pupoljak nervnog sistema i sedam od ukupno 10 kranijalnih živaca inerviraju očnu jabučicu direktno ili indirektno. Dakle više od polovine živaca glave učestvuje u procesu formiranja vida. Položaj i usmjerenost oka u očnoj šupljini osim učešćem mišića i živaca uslovljena je i vezivnim tkivom očne šupljine te stoga svaka promjena u pobrojanim tkivima dovodi do promjene položaja i pokretljivosti očne jabučice – navela je dr. Begović.

Dr. Begović: Oba oka čine jedinstvenu cjelinu. Avaz

Primarani položaj obje očne jabučice je, kaže, kada nam glava stoji ravno, a oči su usmjerene ravno naprijed. U ovom položaju osovina očne jabučice-oka i osovina očne šupljine čine ugao od 23 stepena. Tj. oko je u očnoj šupljini lako zakrenuto prema nosu.

Jedinstvena cjelina

- Oba oka čine u procesu gledanja jednu jedinstvenu cjelinu a njihovi pokreti koordinisani su i sinhronizovani uz pomoć složenog sistema kranijalnih živaca centralnog nervnog sistema. Ukoliko bi nastupila kompletna paraliza svih ekstraokularnih mišića oči bi imale tendenciju da zauzmu divergentni položaj tj. da se svaka očna jabučica rotira prema spolja – navodi dr. Begović.

U snu postoji mirni fiziološki položaj kada oči zauzimaju blagi divergentni položaj. Potpuno paralelni položaj obje očne jabučice nazova se ortoforija i gotovo se rijetko kada nalazi kod pacijenata. Najčešće testiranjem uočavamo blagi otklon očnih jabučica tj. heteroforiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.