RIJEČ STRUKE

Svijet strahuje od bolesti koja je ubila milione ljudi: Muškarac iz Novog Meksika umro od kuge

Ključni rezervoar bolesti su glodari, a prenosi se ubodom takozvane štakorske buhe, kazala je dr. Obradović

Crna smrt nije potpuno iskorijenjena. Facebook

15.3.2024

Muškarac iz Novog Meksika umro je od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj saveznoj državi od 2020. godine. Crna smrt često se povezuje s ubijanjem stotina miliona Evropljana tokom srednjeg vijeka, ali to nije iskorijenjena bolest.

Epidemiologinja Zarema Obradović, nakon što su mnogi u svijetu izrazili strah od povratka ove bolesti, objasnila je za „Avaz“ koji su simptomi i kako se liječi.

Prvi simptom

- Ključni rezervoar kuge su glodari, a prenosi se ubodom takozvane štakorske buhe. Kliničke manifestacije ovog oboljenja mogu biti vrlo blage, ali, također, mogu rezultirati smrtnim ishodom - objasnila je dr. Obradović i dodala da se ova bolest može izliječiti antibioticima.

Dodala je da se uvijek prvo javi visoka temperatura. Kod najčešće vrste, bubonske kuge, javljaju se paketi jako uvećanih limfnih žlijezda koje, kako kaže, vrše pritisak na druge organe te, kako dani prolaze, situacija postaje sve teža. Također, kod drugih vrsta se može razviti pneumonija ili bakterija može ući u krvotok.

- Ovo nije iskorijenjena bolest, ali u mnogim dijelovima svijeta tog oboljenja više nema, kao što je naše područje. Ipak se zadržalo u nekim područjima Amerike, gdje se konstantno registriraju oboljeli, istina, samo pojedinačni slučajevi. Upravo iz tih razloga se u svijetu već dugo provode redovne mjere deratizacije u svim naseljenim područjima, tačnije svođenje glodara na biološki održiv nivo - navela je dr. Obradović.

Dr. Obradović: Liječi se antibioticima. Avaz

Ključni problem

Ističe da se ljekari najviše plaše toga da oboljenje neće biti prepoznato na vrijeme, ili da će se u budućnosti razviti rezistencija uzročnika na postojeće antibiotike, jer, dodala je, rezistencija je jedan od ključnih problema u liječenju bakterijskih oboljenja.

- Za sada mislim da u našoj zemlji ne treba imati straha što se tiče kuge, oboljenje je na ovom području zaista iskorijenjeno. Naravno, nigdje na svijetu nema apsolutne sigurnosti da se neko oboljenje neće pojaviti te u tom cilju i naša zemlja provodi mjere deratizacije i uništavanja glodara, što je, kako sam već spomenula, ovdje ključna mjera - kazala je dr. Obradović.

Napomenula je da se stručnjaci uvijek plaše potencijalnog rizika od pojave epidemije, ali za to trebaju uvjeti i zaista veliki broj infestiranih glodara i buha, međutim, kako kaže, na ovom stepenu higijenizacije i razvoja to je ipak teško da se desi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.