ZDRAVLJE

Kada se obratiti ljekaru: Ovo su znakovi da vid slabi

Upozoravajući znakovi mogu biti takvi da ih ni ne primijetimo sve dok ne počnu stvarati ozbiljnije probleme

Problem s vidom. Facebook

Z. K.

7.4.2024

Gubitak vida najčešće se dešava postepeno. Upozoravajući znakovi mogu biti takvi da ih ni ne primijetimo sve dok ne počnu stvarati ozbiljnije probleme, kao što je glaukom. Nekoliko je simptoma koji upućuju na to da trebate posjetiti stručnjaka.

Noćna vožnja

Skoro 60 posto svjetske populacije treba korekciju vida. Ali, dobra je vijest da je 80 posto vizuelnih poteškoća moguće izbjeći i ispraviti. Promjene u vidu zapazimo tek tokom vremena, čak i kad su one sitne ili postepene. Redovni očni pregled ključan je za rano dijagnosticiranje bolesti oka i korekcije vida.

Za većinu odraslih osoba prvi znak da se vid mijenja je otežana noćna vožnja. Kad vozite noću, obratite pažnju na to možete li jasno vidjeti druge autumobile i saobraćajne znakove. Ako vam noću svjetla jako smetaju, ne možete vidjeti znakove ili imate poteškoća prilikom razlikovanja objekata, kontaktirajte oftalmologa.

Opće zdravlje, od prehrane do navika spavanja, može utjecati na oči. Ukoliko su vam nedavno dijagnosticirani dijabetes, lupus, poremećaj štitne žlijezde ili neko drugo stanje koje može utjecati na oči, morate se početi brinuti za vid i posavjetujte se s oftalmologom.

Očni pregledi ne identificiraju samo promjene vida nego oftalmologu daju priliku da procijeni zdravlje očiju i kapaka. Iako se neke infekcije povuku same od sebe, mnoge su zarazne i postoji mogućnost od trajnih posljedica. Ukoliko osjećate svrab, primijetili ste crvenilo i iscjedak iz oka – vrijeme je za pregled.

Tačke i aure

Smetnje dok gledate – uz tačke i aure, možete primijetiti i male plutajuće čestice. Ukoliko se to dogodi iznenada, ovakve smetnje mogu upućivati na odvajanje mrežnice ili na druge ozbiljne probleme sa mrežnicom pa idite hitno na pregled.

Ako i nemate nijedan od simptoma, vid provjeravajte barem jednom u dvije godine. U slučaju dijabetesa u porodici, glaukoma ili drugih nasljednih stanja, vid biste trebali provjeravati češće. 

Glavobolje i migrene

Glavobolje mogu biti uzrokovane napetošću u mišićima, stresom i upalama, ali mogu biti i znak upozorenja da s vidom nešto nije uredu. Ukoliko imate učestale glavobolje, obratite se ljekaru. Ukoliko patite od migrena, moguće je da vidite tačke ili imate druge smetnje prije, tokom ili nakon migrene. Često su ovakve smetnje bezopasne, ali ti simptomi u nekim slučajevima mogu ukazivati na ozbiljne prikrivene probleme.

Osjetljivost na svjetlo

Velika osjetljivost na svjetlo, pogotovo ako se pojavi iznenada, može biti simptom infekcija oka, abrazije rožnice, pa čak i poremećaja centralnog nervnog sistema – poput meningitisa. Obratite se ljekaru kako biste utvrdili uzrok osjetljivosti na svjetlo, zakažite oftalmološki pregled.

Teško fokusiranje

Mnogi očni problemi najprije se manifestiraju kroz poteškoće s fokusiranjem na određeni objekt u vidnom polju ili zamagljenošću prilikom fokusiranja na jedan objekt. Moguće je i da imate problema s fokusiranjem na određenom svjetlu ili se problem seli sa jednog oka na drugo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.